ZAŠTO PROTESTI U BIH: Plate poslanika 6.000 €, četiri puta veće od naših!

Korupcija i bahatost bosanskih političara naterala je građane širom BiH da izađu na ulice, zahtevajući da se zaustavi pljačka naroda. Prosečna plata u Bosni iznosi oko 400 evra, dok su primanja narodnih poslanika kreću od 3.000 do 6.000 evra

  • 11

Bosnu i Hercegovinu krajem prošle godine je potresla afera prilikom objavljivanja neverovatno visokih plata političara, koje su objavili sarajevski mediji, pozivajući se na podatke Poreske uprave Federacije BiH.

Zato ni ne čudi što se bosanski narod digao na noge tražeći uspostavljanje socijalno pravednijeg poretka za sve kategorije društva, kao i progon onih koji su sistematski opljačkali državu.

Prema podacima, plate pojedinih bosanskih funkcionera za mart, april i maj prošle godine dosežu 20.000 evra (više od 40.000 konvertibilnih maraka). Direktori preduzeća u suvlasništvu FBiH, Vladinih agencija, javnih ustanova, Razvojne banke, dekani i univerzitetski profesori imaju deset puta veća primanja od prosečnog građanina u BiH. Tako je svega stotinak zvaničnika i direktora preduzeća u Federaciji BiH, za tri meseca naplatilo oko 1,2 miliona evra na ime plata.

Prosečna plata u BiH iznosi blizu 400 evra, a penzija 150 evra, dok je u zemlji preko 560.000 nezaposlenih. Navedeno je da više univerzitetskih profesora koji mesečno zarađuju više od 5.000 evra, ali i direktora s platama od 3.000 evra, iako ta javna preduzeća posluju s velikim gubicima.

Građani i nevladine organizacije koje se bore za odgovorniju vlast, a protiv kriminala i korupcije, jedinstveni su u oceni da je i ova lista dokaz zašto se loša vlast u BiH godinama uspeva da se održi.

Bivši direktor farmaceutske kompanije "Bosnalijek" Nedžad Polić u martu je primio platu oko 7.600 evra, dok je za maj "osvojio premiju" zbog čega mu je isplaćeno 21.320 evra. Bivši komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Glibić u aprilu je dobio platu od 12.000 evra, dok je članu Uprave Sarajevo osiguranja Izetu Jeliću isplaćeno oko 10.000 evra.

U septembru je zbog najavljenih protesta penzionera koji su revoltirani zbog malih penzija, Zavod PIO u BiH je najavio da će prodati nekretnine koje ima u svom vlasništvu kako bi popunili budžetski deficit i isplatili primanja najstarijim sugrađanima.

Prema podacima Svetske banke više od milion i po građana BiH, koja broji oko 4,5 miliona stanovnika, živi na rubu egzistencije. Po tim podacima svaki peti stanovnik BiH dnevno može da potroši samo evro i po, koliko koštaju hleb i mleko. Tako se može uporediti da se danas tamo živi kao pedesetih godina prošlog veka.

Da su bosanski političari bahati pokazuje podatak da je početkom decembra savet ministara BiH odobrio je Službi za zajedničke poslove institucija dodatnih 60.000 evra, za nabavku hrane i pića za potrebe ministarstava, parlamenta, agencija i drugih organa na nivou BiH.

Kolika je stanje loše pokazuje i da je 60 državljana otišlo da se bori u Siriji na strani pobunjenika protiv vladajućeg režima, a za to dobijaju oko 15.000 evra.

Holandija je od 1992. godine izdvojila oko 120 miliona evra za Srebrenicu, ali se milionima gubi svaki trag, navodi se u dokumentarnom filmu emitovanom na holandskom državnom TV kanalu NED2.

Poređenja radi, primanja poslanika u Srbiji su četiri puta manje od bosanskih, plate crnogorskih političara su dva puta manje, a toliko imaju i hrvatski poslanici u Saboru. Prosečna plata u Srbiji je oko 380 evra, u Crnoj Gori 481 evra, dok je u Hrvatskoj 700 evra.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ocenio je da su plate nekih funkcionera u FBiH "bezobrazno visoke za uslove u kojima živimo". Dokument o visini plata pojedinih funkcionera u FBiH koji se pojavio u medijima pokazuje samo visinu njihovih plata, ali ne i primanja, kazao je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

- To su plate. Niko nije obradio primanja. Pustite plate, mnogi od tih ljudi imaju dodatna primanja. Ovo je samo ono što je zvanično došlo kao plata. A da saberete još mesečna primanja tih ljudi… članovi raznih nadzornih odbora, upravnih odbora, ne govorim sad o ljudima koji su u privatnom biznisu, već samo o onima koji su na državnom novcu, po bilo kojoj osnovi. Tek bi onda videli šta je čudo i šta su plate - naglasio je Komšić.

U BiH ima oko pola miliona nezaposlenih, a prosečna neto plata iznosi 422 evra (828 KM), zbog čega su informacije o izuzetno visokim platama izazvale veliku pažnju u medijima i javnosti. Čitava populacija u BiH postala je patološka, gde se korupcija, pljačka i siva i crna ekonomija smatraju normalnim i poželjnim načinom života.

Nezaposlenost od 44 odsto i situacija u kojoj svaki peti stanovnik živi ispod granice siromaštva naterala je Sarajlije i njihove sunarodnike da izađu na ulice.

(Telegraf.rs / Izvor: Agencije, balkans.aljazeera.net, exkluziva.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velinka

    19. februar 2014 | 15:04

    A ta prosjecna plata izracunata i na os novu tih njihovih plata od 3000, 4000 €!!!

  • Zoran

    19. februar 2014 | 16:34

    Nije evro nego km, duplo manji iznos...

  • Sinisa

    19. februar 2014 | 16:19

    Jos jedan dokaz da su ustvari Srbi !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA