Parlament Ukrajine izglasao da se Janukoviču sudi u Hagu

U rezoluciji je navedeno da i bivšem ministru unutrašnjih poslova Vitaliju Zaharčenku i bivšem tužiocu Viktoru Pšonki takođe treba da se sudi u Hagu

  • 7

Parlament Ukrajine izglasao je danas da se odbeglom smenjenom predsedniku Viktoru Janukoviču sudi za "ozbiljne zločine" pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Rezolucija, usvojena većinom glasova u parlamentu, dovodi u vezu Janukoviča sa nasiljem policije nad demonstrantima, što je dovelo do pogibije 82 građana Ukrajine, prenela je agencija Rojters.

U rezoluciji je navedeno da i bivšem ministru unutrašnjih poslova Vitaliju Zaharčenku i bivšem tužiocu Viktoru Pšonki, takođe, treba da se sudi u Hagu.

Međunarodni krivični sud nije dobio nikakav zahtev ukrajinske vlade kojim se traži istraga događaja koji su doveli do svrgavanja predsednika Janukoviča, rekao je danas portparol suda u Hagu.

- Vlada može da sačini izjavu kojom prihvata nadležnost suda za protekle događaje - rekao je portparol suda Fadi El Abdalah, koji je dodao da će onda od Tužilaštva suda zavisiti odluka o tome da li će otvoriti istragu ili ne.

Posle tromesečnih protesta i sukoba u Kijevu, ukrajinski parlament opozvao je u subotu predsednika Viktora Janukoviča, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko i odlučio da se vanredni parlamentarni izbori održe 25. maja.

Za Janukovičem je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, a prema poslednjim informacijama ukrajinskih medija Janukovič se nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • andrea

    25. februar 2014 | 14:39

    Jadni čovek,a što će mu suditi pošteno mogu samo da zamislim.

  • Brat Djura

    25. februar 2014 | 14:59

    Bas me cudi!!! Samo jedan dan posto je evropski izaslanik posetio Ukrajinu... Koincidencija ili sta...??? Neverovatno... Koliko je lako manipulisati ne pismenim ljudima.

  • Vojin

    25. februar 2014 | 15:07

    Isti reziser i producent samo druge uloge!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA