TRAŽE PRAVDU: Roditelji nestalih beba Srbije u Ujedinjenim Nacijama!

Glavne teme bile su o slučajevi krađe beba u Srbiji koji traju punih 40 godina i nereagovanje Vlade Republike Srbije na dokaze koje to udruženje poseduje

  • 7

Predsednik udruženja Roditelji nestalih beba Srbije Vladimir Čičarević je juče u Ujedinjenim Nacijama u kancelariji Visokog Komesarijata za ljudska prava u Njujorku održao sastanak sa vođom tima Leonardom Kastiljom.

Glavne teme bile su o slučajevi krađe beba u Srbiji koji traju punih 40 godina i nereagovanje Vlade Republike Srbije na dokaze koje to udruženje poseduje.

Sastanku je prisustvovalo nekoliko članova tima kojima je Čičarević detaljno predstavio sistem krađe beba iz porodilišta, na koje administrativne prepreke nailaze kao i to da apsolutno svi organi u Vladi RS ćute.

Čičarević je članovima tima prikazao dokumentovano kako se iz porodilišta kradu i krijumčare bebe, i ujedno objasnio da na sve zvanične zahteve i dopise zdravstvenim ustanovama, zdravstvenoj inspekciji i ministarstvima niko nikada nije odgovario i ako je udruženje zvanična i legitimna organizacija u Srbiji.

Leonardo Kastiljo je vidno potresen izjavio da je Srbija dužna kao potpisnica Međunarodne konvencije o ljudskim pravima i zažtite dece da da sve od sebe da se spreči dalja trgovina bebama i otvore slučajevi koji godinama stoje u srpskom pravosuđu. On je rekao da prosto ne može da veruje da se u Srbiji nekoliko decenija kradu bebe i da nikada niko nije osuđen za taj zločin i da ne postoji ni jedan epilog na sudu.

Čičarević ocenjuje razgovor kao i previse uspešan jer je vrlo jasno i decidno izneo kompletan problem bebi trafikinga u Srbiji na šta je Kastiljo izjavio da je spreman da u svakom momentu odgovori i savetodavno pomogne srpskoj organizaciji Roditelja nestalih beba.

- Ono sto me najviše raduje je to da su me u povećoj sali za sastanke u zgradi UN svi članovi Kastiljevog tima pomno slušali bez prekidanja i potvrdili Kastiljevu izjavu da su spremni da nam pomognu u svakom momentu, odgovore na nasa pitanja i proslede direktne mejlove svojim kolegama u Ženevi, Beču i Strazburu, kako bi nam omogućili urgentne sastanke sa predstavnicima UN zaduženim za ljudska prava i trgovinu ljudima, za evropski region. Slušajući moje izlaganje i ključan problem, on je u rezimeu sastanka nekoliko puta napomenuo da prioritet u narednom periodu u kampanji koju sprovodi udruženje, bude prvenstveno zakon za koji se zalažemo i da ministarstvo zdravlja mora hitno da uvede video nadzor i konstruiše sistem kontrole rada lekara i celokupnog zdravstvenog osoblja u svim srpskim porodilištima. Želeo bih da napomenem da je Republika Srbija potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava i zaštite dece koju je ratifikovala i samim tim je dužna da ih sprovodi u svojoj zemlji - naglašava Čičarević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA