PREMIJER KRIMA: Putine, pomozi da vratimo red i mir!

- Uzimajući u obzir moju odgovornost za život i bezbednost građanja, tražim od ruskog predsednika Vladimira Putina da pomogne u uspostavljanju reda i mira na teritoriji Krima - izjavio je Sergej Aksionov

  • 8

Novoizabrani premijer Krima, na jugu Ukrajine, tražio je danas od predsednika Rusije Vladimira Putina da pomogne u uspostavljanju "reda i mira" na tom crnomorskom poluostrvu koje je u jeku spora sa novim vlastima u Kijevu, a Rusija je odgovorila da će razmotriti ovaj zahtev.

- Uzimajući u obzir moju odgovornost za život i bezbednost građanja, tražim od ruskog predsednika Vladimira Putina da pomogne u uspostavljanju reda i mira na teritoriji Krima - izjavio je Sergej Aksionov u obraćanju čije su delove objavili lokalni mediji, a ruska državna televizija emitovala u celini.

Krimski poslanici su izabrali Aksionova za premijera Krima, što nisu odobrile nove vlasti u Kijevu uspotavljenje posle svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča.

On nije precizirao kakvu vrstu pomoći očekuje od Putina i Rusije.

Kancelarija ruskog predsednika je odgovorila na apel Aksionova za pomoć saopštenjem da će Rusija razmotriti ovaj zahtev, javlja Itar-Tas s.

Aksionov je, takođe, rekao da su sve snage bezbednosti na Krimu, koji ima status autonomne republike u okviru Ukrajine, sada podređene njemu, prenosi AFP.

- Kao premijer Krima doneo sam odluku da jedinice snaga bezbednosti ministarstva unutrašnjih poslova, službe bezbednosti, vojska, mornarica, poreska služba i graničari budu direktno podređeni meni. Naložio sam svim komandantima da ispunjavaju moje naredbe. Sve one koji se ne slažu molim da napuste službu - dodao je on.

Sjedinjene Američke Države zatražile su sinoć da se na Krim hitno pošalje međunarodna posrednička misija s ciljem da smiri napetost, i pozvale Rusiju da povuče vojne snage iz regiona.

SAD POZVALA RUSIJU DA POVUČE VOJSKU

Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer rekla je ovo na vanrednom sastanku i konsultacijama na Savetu bezbednosti, sazvanom na zahtev Litvanije, preneo je AFP.

- Veoma smo zabrinuti izveštajima o ruskom vojnom razmeštanju na Krimu - rekla je Pauer novinarima.

- SAD pozivaju Rusiju da povuče vojne snage koje gomila u regionu i dozvoli ukrajinskom narodu mogućnost da izabere sopstvenu vladu, odluči o sopstvenoj sudbini i da to uradi slobodno, bez zaplašivanja ili straha - rekla je ona.

Ambasador je rekla da SAD žele hitno slanje međunarodne misije u region s ciljem da se smanje napetosti.

- SAD traže hitnu, međunarodnu posredničku misiju za Krim da počne da smiruje situaciju i olakša produktivan i miran dijalog među svim ukrajinskim partijama - rekla je Pauer.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MikiGrobar

    1. mart 2014 | 10:30

    Hahaha mali ameri

  • Mici

    1. mart 2014 | 11:09

    Amerika je inace poznata po miru, tako je i nama '99 stigao mir i prosperitet ;)

  • Cone

    1. mart 2014 | 11:59

    Kad se ameri ne bi umesali u nesto! GLEDAJTE BRE SVOJA POSLA VEC JEDNOM!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA