GARDIJAN: Putin je novi Slobodan Milošević!

- Taktika i metodologija koje je upotrebio Milošević u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i na Kosovu je očigledna. Ako je Putin izabrao da bude novi Milošević, zapad će posmatrati novu podelu Evrope - rekao je urednik "Gardijana"

  • 30

Predsednik Rusije Vladimir Putin mogao bi da postane novi Slobodan Milošević, ocenio je urednik Gardijanove rubrike Vesti iz Evrope Ijan Trejnor.

On je komentarisao trenutne događaje na Krimu.

- Najbezbolnije je da Putin izvede upad na Krim kao u Gruziju, da za nedelju dana stvori nove činjenice na terenu, ograniči kampanju na preuzimanje kontrole nad Krimskim poluostrvom sa većinskim ruskim stanovništvom i da zatim pregovara i diktira uslove sa jake pozicije nasuprot slaboj i neiskusnoj novoj vladi u Kijevu. Ali njegov cilj, kako je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine spekulisao u nedelju, mogao bi da bude da uništi Ukrajinu ekonomski, da je onesposobi da funkcioniše nezavisno. Taj cilj bi ohrabrio Putina da proširi svoj uticaj sa Krima na istočnu Ukrajinu, i, odbacivši kijevski autoritet, prepolovi državu i tako nastanu odvojeni Kijev i Zapadna Ukrajina na jednoj strani i Južna i Istočna Ukrajina na drugoj strani. Ovo povećava opasnost od građanskog rata - napisao je Trejnor u "Gardijanu".

On je naveo da već ova Putinova početna "čarka" podseća na taktiku Slobodana Miloševića.

- Taktika i metodologija koje je upotrebio Milošević u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i na Kosovu (iako ih je na kraju sve izgubio) je očigledna. Ako je Putin izabrao da bude novi Milošević, zapad će posmatrati novu podelu Evrope - rekao je urednik "Gardijana".

On je izjavio i da zapadne sile pokazuju "slab apetit" za ozbiljnim mešanjem u situaciju na Krimu "izvan diplomatskih mera".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx011

    2. mart 2014 | 19:07

    Ne mogu da propuste priliku da ne provuku nas kroz usta.Putin za razliku od miloševića ima najjaču vojnu silu iza sebe i nije izdajnik svog naroda. A Evropa može i treba da se deli ponovo,dosta je bilo!

  • tatko

    2. mart 2014 | 19:18

    Kamo sreće da je sloba imao vojsku ko putin.

  • Jagodinac

    2. mart 2014 | 19:19

    Pitam urednika gardijana, posto oni sve znaju, da nece mozda u neko dogledno vreme da sude Vladimiru Putinu u nekom od njihovih sudova, ko sto su sudili Slobodanu Milosevicu u Hag? Ha, stvarno mi nije u interesu ni jednog momenta da bilo kog pocenjujem, al ovi Ameri i suvise daju sebi slobodu da se ovako ponasaju. Vreme je da jednom svi oni shvate da je Rusija na celu sa Putinom sad i u buduce najjaca sila na zemaljskoj kugli. Mozda gresim, al tog sam ubedjenja i licno verujem da je tako. U ostalom, zivi bili pa videli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA