Crna Gora snabdeva drogom zapadnu Evropu

Prema Stejt Departmentu, Crna Gora je tranzitna zemlja za ulazak narkotika, a najrasprostranjenije vrste droge koji se švercuju preko te države su marihuana proizvedena u Albaniji, heroin iz Avganistana i kokain iz Latinske Amerike

  • 4

U Crnoj Gori je 15 kriminalnih klanova uključeno u međunarodno krijumčarenje droge, a primećena je i povećana aktivnost crnogorskih kriminalaca u inostranstvu, navodi se u izveštaju Stejt departmenta o sprečavanju trgovine narkoticima u svetu.

 

U dokumentu je precizirano da oko 15 odsto od ukupne količine narkotika koji se švercuje preko Crne Gore ostaje na lokalnom tržištu radi konzumiranja, prenosi podgorički "Dan".

 

Navedeno je, takođe, da je primećena i povećana uključenost crnogorskih kriminalaca u organizovane kriminalne strukture u inostranstvu.

 

 

Prema izveštaju, Crna Gora je tranzitna zemlja za ulazak narkotika u zapadnu Evropu, a najrasprostranjenije vrste droge koji se švercuju preko te države su marihuana proizvedena u Albaniji, heroin iz Avganistana i kokain iz Latinske Amerike.

 

Stejt department ocenjuje da su napori Crne Gore da rehabilituje žrtve zloupotrebe narkotika narušeni zbog nedostatka resursa i kapaciteta, dok su, sa druge strane, nadležni organi ojačali svoje kapacitete za sprečavanje šverca droge u prošloj godini.

 

- Dok je crnogorska policija učestvovala u nekoliko međunarodnih operacija sa susednim zemljama, nevladine organizacije kritikovale su vladu zbog uočenog neuspeha da spreči aktivnosti glavnih trgovaca drogom. Policija procjenjuje da je 15 lokalnih klanova uključeno u međunarodno krijumčarenje droge - piše u izvještaju.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA