KRSTIĆ: Srbija nije blizu bankrota

Ministar finansija je najavio da će do uštede novca doći agresivnijim suzbijanjem sive ekonomije, ali i smanjenjem javnog sektora

  • 4

Ministar finansija Lazar Krstić ocenio je da su predviđanja da će Srbija bankrotirati ako ne uštedi 400 miliona evra fatalistička i da se neće ostvariti, ali da minus državne kase mora biti manji, što je, kako kaže, jedan od ciljeva ekonomskog oporavka Srbije.

- Do 2017. moramo svesti deficit budžeta na maksimalnih tri odsto bruto domaćeg proizvoda - rekao je Krstić za "Blic".

Na pitanje kako će uštedeti taj novac, s obzirom na to da ćemo godinu završiti s minusom državne kase i do osam odsto BDP, Krstić je odgovorio da su u planu dve mere koje moraju da daju efekte već u prvih šest meseci po formiranju nove vlade.

- Taj novac biće obezbeđen, pre svega, agresivnijim suzbijanjem sive ekonomije, ali i smanjenjem javnog sektora. Siva zona je oblast koja mora da se reguliše, znamo gde i koliko curi. S druge strane, moramo više pažnje obratiti tome da nam je, zaista, preobiman javni sektor - rekao je Krstić.

Kada je reč o solidarnom porezu, Krstić je potvrdio da se on plaća na sva primanja zaposlenih u javnom sektoru preko 60.000 dinara, a da se naknade za porodilje moraju isplaćivati kao i redovne zarade, svakog meseca.

- Poslodavci ne bi smeli da nagomilavaju obaveze i ne isplaćuju zarade na vreme. I u ovakvim slučajevima odgovornost mora da bude tamo gde pripada. Moraju da se poštuju svi zakoni. A ne kako kome odgovara. Tu govorim o svima, odnosno o poslodavcima i u privatnom i u državnom sektoru - naglasio je Krstić.

Krstić je ocenio i da Srbija trenutno ima previše banaka u državnom vlasništvu.

- Imamo šest, sedam državnih banaka. Ubrzo ćemo izaći sa strategijom šta da radimo s državnim bankama na srednji rok. Mislim da nam ovoliki broj banaka u državnom sektoru ne treba - kazao je Krstić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koske

    6. mart 2014 | 07:51

    Ma pajseru tako svako moze da radi. Samo rasprodaj

  • Bata Raka

    6. mart 2014 | 09:07

    Biće zaj#bano i sa ovim pametnjakovicem, već je krenulo da nas ubeđuje da je sve med i mleko

  • Milan

    6. mart 2014 | 11:14

    Nismo blizu, mi smo već bankrotirali i to debelim minusom, samo niko ne piše

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA