Ovo su najskuplji i najjeftiniji gradovi za život u 2014.

Prema najnovijim procenama svetskih analitičara pet najskupljih gradova su: Singapur, Pariz, Oslo, Cirih i Sidnej. Na listi najjeftinijih našli su se: Mumbaj, Karači, Nju Delhi, Damask i Katmandu

  • 8
Singapur Foto: AP

Sudeći po izveštajima "Ekonomista" Singapur je trenutno najskuplje mesto za život na planeti.

U odnosu na prošlogodišnju tabelu, on se popeo za pet mesta i po prvi put u proteklih 20 godina zbacio s trona Tokio.

Prema analitičarima napredak Singapura na listi zavisio je od nekoliko faktora.

- Najzaslužnije za to je jačanje singapurskog dolara, ali skupoći je značajno doprineo i rast cena automobila - navodi se u tekstu.

Građani se žale i na cene hrane i pića. Singapur uvozi najveći deo namirnica, a doručak koji se sastoji od mleka iz Australije, borovnica iz Južne Amerike i žitarica iz Evrope ne bi bio tako jeftin.

- Komad jagnjetine bih u Londonu platila 12 evra, a ovde me je koštao čak 40 evra. Vino je takođe pravi luksuz. Flaša za koju bih kod kuće dala osam evra, u Singapuru se kreće oko 15 evra - kaže Freja Kapon, majka troje dece.

Za one sa plićim džepom, "Ekonomist" predlaže destinacije kao što su Mumbaj, Karači i Nju Delhi, koji su u vrhu liste najjeftinijih gradova za život.

Pet najskupljih gradova su: Singapur, Pariz, Oslo, Cirih i Sidnej. Na listi najjeftinijih našli su se: Mumbaj, Karači, Nju Delhi, Damask i Katmandu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sm

    7. mart 2014 | 07:58

    Jos da ste napisali kolike su plate u Cirihu ... Muka mi je od toga! Imaju jake plate, skoro sve kupuju u obliznjoj Nemackoj (a na to im se cak vraca porez) i opet ... Naravno da su cene pravljene prema standardu ... Gde je tu Srbija ? Kod nas cene kao ogromne a plate 200€!

  • Bolest kojoj nema leka

    7. mart 2014 | 00:25

    Zürich ko i svaki drugi grad u CH cak im je porez jeftiniji neko u nekim dosta manjim mjestoma a cjene i trgovina su iste mili protegnes se koliko si dug

  • Ccccc

    7. mart 2014 | 06:35

    Neka dodju kod nas da vide sta je skup zivot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA