Putina podržava 68 odsto Rusa!

Stručnjaci su ocenili da ovaj porast može da se pripiše rezultatima Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, ali i političkim previranjima u svetu i sukobima u Ukrajini. Popularnost ruskog predsednika je najveća u poslednje dve godine

  • 17

Popularnost predsednika Vladimira Putina među Rusima raste, pokazalo je nedavno istraživanje javnog mnjenja, koje se bavilo načinom na koji Putin obavlja svoj posao šefa države.

Kako je preneo "Glas Rusije", istraživanje Centra Levada sprovedeno je od 21. do 25 februara i pokazalo je da danas 67 odsto građana Rusije pozitivno ocenjuje način na koji Putin obavlja predsedničku funkciju - u odnosu na prošlogodišnjih 60 odsto.

Istovremeno, 27 odsto ispitanika negativno je ocenilo Putina. Taj procenat je lane iznosio 35 odsto. Neodlučnih je ukupno šest odsto, navode sociolozi iz Centra Levada.

Po rezultatima istraživanja, 60 odsto Rusa ubeđeno je da Putin vrši snažan uticaj na procese u Rusiji (2013. je bilo 52 odsto), 29 odsto opisuje njegov uticaj kao "umeren", dok osam odsto smatra da on ima mali uticaj.

Putinovu politiku podržava ukupno 56 odsto Rusa, u odnosu na 52 odsto prošle godine, a suprotno mišljenje ima 27 odsto ispitanika.

Kako navodi "Glas Rusije", čak 58 odsto ispitanih kaže da im se Putin dopada, 24 odsto je onih kojima se ne dopada, dok 13 odsto kaže da ne zna dovoljno o predsedniku da bi mogao da odgovori, a pet odsto je neodlučnih.

I nedavno istraživanje druge agencije, Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VTsIOM), pokazalo je da je popularnost Putina najveća u Rusiji u poslednje dve godine. Po rezultatima njihove ankete, urađene 22. i 23. februara, 67,7 odsto Rusa podržava Putinovu politiku, dok je taj broj u anketi 15. i 16. februara iznosio 61,9 odsto.

Stručnjaci VTsIOM-a ocenili su da ovaj porast može da se pripiše rezultatima Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, ali i političkim previranjima u svetu i sukobima u Ukrajini, prenela je ranije ruska agencija Itar-Tas.

Putinov prethodni najviši rejting iznosio je 68,8 odsto u maju 2012. godine, kada je inaugurisan za predsednika Rusije. Predsednikova popularnost je proteklih godina iznosila uvek iznad 60 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA