Usluge alternativnih fiksnih operatera koristi samo 0,7 odsto pretplatnika u Srbiji

Srbija je ubedljivo najgora u regionu, iza Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Albanije po korišćenju usluga alternativnih fiksnih operatera

  • 7

Samo 0,7 odsto pretplatnika u Srbiji koristi usluge alternativnih fiksnih operatera u Srbiji. Po tome smo ubedljivo najgori u regionu, iza Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Albanije.

U Srbiji usluge fiksnih operatera pružaju: "Telekom Srbija", "Orion Telekom" i "Telenor". Tokom 2012. godine u registar su upisana dva nova operatora za pružanje telefonskih usluga preko fiksne mreže: Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže SBB i kompanija "Invest-inženjering".

Prema podacima Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), "Telekom Srbija" je najveći fiksni operater u zemlji jer njegovo poslovanje predstavlja najznačajniji segment na tržištu fiksne telefonije, kako u finansijskom, tako i u tehničkom smislu.

"Telekom Srbija" je pružao mreže preko javne fiksne telekomunikacione mreže i javne fiksne bežične mreže (FWA), dok je, recimo, "Orion Telekom" pružao usluge preko javne fiksne bežične (FWA).

Fiksni telefoni, grafika, grafikon

Prihod od pružanja fiksnih telefonskih usluga svih operatera u našoj zemlji u 2012. iznosio je 34,1 milijardu dinara.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GoranM

    11. mart 2014 | 08:50

    A zašto samo 0,7? Pa zato što Telekom već par godina kasni da ispuni svoju zakonsku obavezu o prenosu broja (ako neki korisnik Telekom mreže poželi da pređe kod drugog operatera, ima pravo da zadrži svoj broj). Inače, dugogodišnji monopol su bahato koristili za najraznovrsnije budalaštine i nerazumna i bespotrebna sponzorstva. Telefonsku liniju tretiraju kao rudno bogatstvo, posle smrti vlasnika ona ulazi u ostavinsku raspravu. Ako poželite da proširite spektar usluga, recimo da uvedete broj na čekanju, neophodna je saglasnost vlasnika tel. linije i njegovo lično prisustvo, kao da se pravi transfer Ronalda iz Reala u Čelsi. Ja sam od skora u ovih 0,7 i zadovoljan sam. Uzeo sam novi broj, pretplata je manja, imam, zahvaljujući drugim uslugama koje koristim, toliko besplatnih minuta što u Srbiji, što prema inozemstvu, da ne mogu da ih potrošim, besplatno telefoniranje u okviru mreže novog operatera. Funkcije tipa broj na čekanju i identifikacija poziva su standard kao i svuda u svetu, dobijete i telefon na poklon. E sad, jedina loša stvar koja može da se desi ako svi pobegnu iz Telekoma je što će Partizan i Zvezda ostati bez krave muzare.

  • G-Man

    11. mart 2014 | 08:34

    Kod nas je monopol u svemu ne samo u telekomunikaciji.... Zato i zivimo najlosije od svih bivsih republika....

  • Dekson

    11. mart 2014 | 09:51

    Ja još uvek čekam da se stvore tehnički uslovi pa da dobijem broj od telekoma. Inače živim u Zemunu, gornji grad, a zahtev sam podneo pre 15god. Kad sam pre 7-8 godina otšao i ponovo napisao zahtev za broj,ljubazna gospodja na šalteru me je pitala zašto ponovo pišem zahtev kad ga oni već imaju,i rekla da ništa ne brinem,čim se stvore tehnički islovi mi će mo vas pozvati i dati vam ponudu. Sad i da mi je daju džabe,ne bi je uzeo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA