Iako svi pozivaju na smirivanje strasti, Ukrajina će ovog meseca potpisati sporazum sa EU

Datumi mogućeg potpisivanja sporazuma poklapaju se s najavljenim sastankom šefova diplomatija EU 17. marta i samitom lidera Unije 20. i 21. marta. Potpisivanje sporazuma s EU usledilo bi posle referenduma na Krimu, čije rukovodstvo, naklonjeno Moskvi, želi da se poluostrvo pripoji Rusiji

  • 14

Ukrajina bi ovog meseca mogla da potpiše jedan deo sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji, uprkos previranjima u toj zemlji, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

Ministar spoljnih poslova Andrij Deščicja rekao je za ukrajinski TV kanal "1+1" da bi politički deo sporazuma o pridruživanju EU mogao da bude potpisan 17. ili 21. marta.

Nove vlasti u Kijevu i ranije su saopštile da nameravaju da potpišu političke delove sporazuma o pristupanju s EU, pre izbora 25. maja.

Datumi mogućeg potpisivanja sporazuma poklapaju se s najavljenim sastankom šefova diplomatija EU 17. marta i samitom lidera Unije 20. i 21. marta, podsetio je Frans pres.

Kijev je u novembru bio nadomak potpisivanja sporazuma o pristupanju i slobodnoj trgovini s Briselom, ali je bivši predsednik Viktor Janukovič to odbio u poslednjem trenutku, u korist jačanja veza s Moskvom, što je izazvalo masovne proteste u zemlji, koji su eskalirali u nasilne sukobe u kojima je nastradalo oko 100 ljudi, a Janukovič svrgnut s vlasti.

Potpisivanje sporazuma s EU usledilo bi posle referenduma na Krimu, čije rukovodstvo, naklonjeno Moskvi, želi da se poluostrvo pripoji Rusiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partybreaker

    10. mart 2014 | 00:48

    Znaci ukrajina cao....

  • dragan simic

    10. mart 2014 | 01:35

    Ko narod pita dal je za ili nije. Sve protivzakonito EU sa Amerikom je organizovala za otimanje Ukraine od Rusije

  • losmi

    10. mart 2014 | 02:41

    Jugo-istok se pripaja Rusiji bez problema, a ovi ce da potpisuju sporazume o pridruzivanju sa EU jos 10 godina. Taman dok ne propadnu. A ni mi nista nismo bolji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA