Severna Koreja lansirala rakete prema Kini

Severna Koreja lansirala je 10 raketa kratkog dometa u pravcu Istočnog kineskog mora. Smatra se da je to najnovija demonstracija sile, kao odgovor na zajedničke vojne manevre Južne Koreje i SAD

  • 2

Severna Koreja je danas lansirala ukupno 18 raketa kratkog dometa u pravcu Istočnog kineskog mora, što je najnovija demonstracija sile kao odgovor na tekuće zajedničke vojne manevre Južne Koreje i SAD.

Rakete su lansirane u dva maha, a pale su u more nakon 70 kilometara leta, prenosi južnokorejska agencija Jonhap. Sever je vojne manevre Južne Koreje i SAD okarakterisao kao "probu invazije" i već je povodom njih izveo više vojnih provokacija.

Manevri će potrajati sve do 18. aprila, a u njima učestvuje 7.500 američkih vojnika. U Južnoj Koreji je, inače, stacionirano oko 28.500 vojnika SAD, čiji je zadatak "da odvrate severnokorejsku agresiju". Vašington je povodom učestalog severnokorejskog lansiranja raketa od kraja februara, upozorio Pjongjang da prekine sa "provokativnim aktivnostima jer time rizikuje rasplamsavanje regionalnih tenzija".

Pre dva dana severnokorejska Nacionalna komisija za odbranu je nagovestila demonstraciju "nuklearnog odvraćanja", što analitičari ocenjuju kao moguću najavu četvrte severnokorejske atomske probe, posle onih iz 2006, 2009. i iz februara prošle godine.

Južna i Severna Koreja su "tehnički" i dalje u ratu, pošto se Korejski rat završio sporazumom o prekidu vatre, a ne mirovnim sporazumom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA