NASA: Civilizacija je pred kolapsom, ovo su glavni krivci

Faktori koji objašnjavaju propast civilizacija i koji bi mogli da odrede rizik kolapsa moderne civilizacije su populacija, klima, voda, poljoprivreda i energija, neodrživa eksploatacija resursa i nejednaka distribucija bogatstva

  • 6

Nova studija koju je sponzorisao centar NASA upozorava da bi globalna industrijska civilizacija mogla da doživi kolaps u narednim decenijama zbog neodržive eksploatacije resursa i nejednake distribucije bogatstva.

Studija naglašava da se upozorenja o kolapsu doživljavaju kao kontroverzna, a sada se pokušava objasniti da je prema istorijskim podacima vidljivo da je proces rasta i kolapsa krug koji se redovno ponavljao.

Istraživački projekat se bazira na novoj multidisciplinarnoj metodi HANDY - Dinamika interakcije ljudi i prirode, koju predvodi matematičar Safa Motešari u saradnji sa naučnicima prirodnih i društvenih nauka.

Prema istorijskim zapisima čak su i napredne, kompleksne i kreativne civilizacije podložne kolapsu, što dovodi u pitanje održivost moderne civilizacije, piše Gardijan.

Faktori koji objašnjavaju propast civilizacija i koji bi mogli da odrede rizik kolapsa moderne civilizacije su populacija, klima, voda, poljoprivreda i energija.

Oni mogu dovesti do kolapsa kada konvergiraju i generiraju dva ključna društvena faktora: "rastezanje" resursa zbog naprezanja ekoloških kapaciteta i ekonomsku podelu društva na elite - bogate i mase - siromašne. Ovi istorijski fenomeni igrali su glavnu ulogu u procesima kolapsa poslednjih pet hiljada godina.

Trenutno je nivo ekonomske podele iznuzetno veliki i povezan je s prevelikom potrošnjom resursa, a elite se uglavnom nalaze u razvijenim industrijskim zemljama.

Potrebno je hitno rešiti ekonomsku nejednakost kako bi se osigurala pravedna distribucija resursa, a njihovu konzumaciju treba drastično smanjiti.

Ovo je poziv za buđenje vladama, korporacijama i konzumentima, navodi se u studiji i naglašava da se strukturne promene moraju dogoditi odmah.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vuja

    16. mart 2014 | 21:16

    Ovo znaci da su spremni da krenu u Sibir da ravnomerno "podele" tudje resurse ,ko i uvek u poslednjih 500god sto dele sa svima.Valjda je Rusija spremna da doceka bandu onako kako to dolikuje.

  • Makarije

    16. mart 2014 | 20:43

    Drugim rečima hteli bi Ruske resurse,....eeee ko ih ne zna,...

  • besha

    16. mart 2014 | 20:31

    A nasa je jedan od glavnih krivaca zajedno sa svojom ratnohusackom vlasom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA