HRVATSKI MEDIJI: Vučić je Vožd

"Vučić razbio konkurenciju", "Ubedljiv (Vučić) kao Milosević 1990" i "Aleksandar Vučić pobednik na izborima u Srbiji" su samo deo naslova u medijima na prostoru bivše SFRJ

  • 0

Crnogorski elektronski mediji među prvim vestima iz sveta obaveštavaju o ishodu parlamentarnih izbora u Srbiji.

List "Pobjeda", bliska crnogorskoj vlasti, na prvoj strani donosi naslov "Izborni trijumf SNS", dok list "Vijesti", mnogo manje upadljivo, na samom dnu naslovne strane, objavljuje da je "Vučić razbio konkurenciju", dok na unutrašnjim stranicama donosi naslov "Ubedljiv (Vučić) kao Milosević 1990".

List "Pobjeda" čitave dve stranice posvećuje izborima u Srbiji, uz fotografije sa ranijeg susreta crnogorskog premijera Mila Đukanovića i Vučića.

Analitičar Srđan Vukadinović u istom listu iznosi ocenu da "Pobjeda SNS odgovara Crnoj Gori". Vukadinović podseća da je SNS "značajno doprinela da odnosi između Crne Gore i Srbije idu uzlaznom linijom".

Prema oceni Vukadinovića, nova vlada u Beogradu će, takođe doprineti da se odnosi unutar Crne Gore stabilizuju, posebno u vezi sa ponašanjem političkih partija koje zastupaju Srbe u Crnoj Gori.

List "Vijesti" u svom izveštaju o ishodu izbora u Srbiji ističe da će novi srpski parlament biti prvi u kome neće biti političkih stranaka koje se protive evropskim integracijama. List prenosi ocenu analitičara da SNS svoj uspeh na izborima duguje popularnosti Vučića, "kao lica koje se bori protiv korupcije".

O ubedljivoj pobedi SNS opširno izveštavaju hrvatski elektronski mediji i portali, iako je ta vest u nedelju po važnosti ostala iza referenduma o priključenju ukrajinskog Krima Rusiji.

Hrvatski Večernji list o rezltatima izbora izveštava u tekstu pod naslovom "Vožd A. Vučić". List u tekstu ističe da budućem premijeru Aleksandru Vučiću za vladanje ne treba nijedan koalicioni partner, ali dodaje da mu ipak treba koaliciona podrška kako bi obavio najvažniji zadatak koji se nalazi pred Srbijom na putu prema EU-brisanje Kosova iz Ustava Srbije.

Vest o izborima, Jutarnji list donosi pod naslovom "Vučić: Imamo više glasova i od Miloševića na izborima 1990". U tekstu se ističe da je Vučić najavio teške reforme i nastavak evropskog puta za Srbiju. Takođe je, navodi se, najavio saradnju sa Rusima i Amerikancima, kao i Kinezima.

Sarajevski listovi jutros na naslovnim stranama donose vest da je prema preliminarnim rezultatima lider Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić pobednik na izborima u Srbiji".

Dnevni avaz navodi da su Vučić i koalicija okupljena oko SNS-a koju je predvodio na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, postigli najbolji izborni rezultat u istoriji demokratskih izbora u Srbiji, sa preko 49 posto osvojenih glasova. List navodi da je druga po broju glasova koalicija oko SPS-a Ivice Dačića, koja je osvojila 13,9 posto glasova, a cenzus je, prema prvim preliminarnim rezultatima, prešla i Demokratska stranka Dragana Đilasa.

Kao iznenađenje na izborima koji su održani u Srbiji, list navodi podatak da cenzus nije prešla Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića.

Federalna televizija (FTV) navodi da će nova Vlada u Srbiji biti formirana do 1. maja i da će SNS imati najmanje 160 mandata u Skupštini Srbije, kada joj zemlji, prema Vučićevim rečima, predstoje velike reforme.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA