Rešenje misterije nestalog aviona leži u 18. veku?

U potrazi za malezijskim avionom stručnjaci su posegnuli za matematičkom tehnikom iz 18. veka takozvanom "Bajesovom statistikom", kojom su pronađene brojne podmornice iz Drugog svetskog rata i let 447 Er Fransa

  • 14

Najbolji način za pronalaženje nestalog leta 370 mogle bi da budu matematičke tehnike iz 18. veka, prenosi Newser

Uz pomoć ovih tehnika pronađen je let 447 Er Fransa, a u pitanju je "Bajesova statistika" koja meri verovatnost toga gde bi avion mogao da bude.

Poznata tehnika nazvana je po matematičaru Tomasu Bajesu i omogućava stručnjacima da svakoj tački na mapi dodele nekoliko faktora. Primera radi, koja je šansa da se avion srušio usled mehaničkog kvara? Koliko daleko avion može da se sruši u poređenju sa njegovom poslednjom poznatom lokacijom?

U pitanju je tehnika slična onoj na osnovu koje biramo restoran i gledamo da li je prepun - sem što stručnjaci love Airbus A330 to moraju da učine za svaku tačku koja je mogla da bude mesto njegovog pada.

U pitanju je toliko veliki izazov da je grupa eksperata za statistiku iz SAD, koje je pozvala Francuska u slučaju leta Er Fransa, jednostavno odustala. To jest dok nisu manje naglasili jednu činjenicu - crna kutija emituje signal "samo" u 90 odsto slučajeva nakon pada aviona. Oni su potom promenili svoje podatke i smanjili verovatnoću toga da je signal aktivan, i avion je pronađen.

Bajesove tehnike pomogle su ljudima da pronađu podmornice iz Drugog svetskog rata, kao i potopljeno blago, ali trenutno nema nikakvih dokaza da ovaj metod koristi i Malezija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA