IZABRAN: Nikola Nikodijević na čelu Skupštine Grada Beograda!

- Beograd je uvek bio poznat po tome kako sarađuju vlast i opozicija, a ova Skupština grada je oduvek bila mesto sa koga se širila demokratska atmosfera - rekao je Aleksandar Antić

  • 2

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Grada Beograda za predsednika skupštine izabran je Nikola Nikodijević, kandidat Socijalističke partije Srbije, za kojeg je glasalo 84 odbornika. Gradonačelnik Beograda neće biti izabran danas nego sutra, kako je najavio mandatar za sastav nove republičke vlade Aleksandar Vučić.

Zamenik Nikole Nikodijevića biće Andrea Radulović sa liste Srpske napredne stranke, a njih je predložilo 110 odbornika.

Odbornik Skupštine grada Beograda i bivši predsednik gradskog parlamenta Aleksandar Antić poručio je danas da Nikodijević, ako bude izabran, tu funkciju obavljati odgovorno na demokratski način i potpuno posvećeno gradu i Beograđanima i uz uvažavanje opozicije.

Antić, koji je u Skupštini grada obrazlagao predlog za predsednika gradske skupštine, je rekao da će njegov stranački kolega iz SPS gradski parlament voditi efikasno na najbolji i najodgovorniji način dodajući da Nikodijević iako mlad ima puno iskustva u radu gradsku uprave. On je dodao da Nikodijević iza sebe ima dva mandata u Skupštini grada, da je bio predsednik odborničke grupe, član gradskog veća, kao i da je od prošle godine bio član Privremenog organa.

- Nikodijević je za to vreme pokazao izuzetan kvalitet, pokazao da ne stavlja u prvi plan svoju ambiciju, već da je uvek spreman da uči, svakog dana saznaje o Beogradu, problemima grada i njihovom rešavanju i u tome bio više nego uspešan - rekao je Antić.

On je poručio odbornicima da će, ako ukažu poverenje Nikodijeviću, dobiti predsednika koji će taj posao obavljati na odgovoran i demokratski način, efikasno, ali uvek uvažavajući opoziciju, znajući da je svaka vlast dobra onoliko koliko uvažava opoziciju.

- Beograd je uvek bio poznat po tome kako sarađuju vlast i opozicija, a ova Skupština grada je oduvek bila mesto sa koga se širila demokratska atmosfera - rekao je Antić. On je na kraju izlaganja podsetio da je njega Nikodijević već dva puta predlagao za predsednika skupštine i da veruje da će i on njemu biti srećne ruke.

Inače, sednici prisustvuje 105 odbornika, a među njima su i potpredsednici SNS Zorana Mihajlović i Nikola Selaković, kao i Vanja Udovičić, Siniša Mali, lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, predsednik beogradskog odbora SPS Aleksandar Antić.

Zatim, predsednik beogradskog odbora DSS Andrea Mladenović, predsednik beogradskog odbora DS Balša Božović, vršilac dužnosti predsednika DSS Aleksandar Popović, a sednicu vodi najstariji odbornik Profir Rančić (75), a pomažu mu Nevena Milosavljević iz SNS i Anka Vukelić Grgurović.

Na konstitutivnoj izabrana je Verifikaciona komisija, nakon čega je određena pauza od 20 minuta zbog zasedanja Verifikacionog odbora koji je potvrdio mandate odbornicima i sednica je nastavljena.

Skupština grada Beograda se, prema Statutu smatra konstituisana izborom predsednika gradskog parlamenta i postavljanje sekretara. Gradonačelnik Beograda se, prema zakonu, ne bira na konstitutivnoj sednici, ali može biti izabran i istog dana, samo na novoj sednici, koju zakazuje novoizabrani predsednik Skupštine grada.

Međutim, kako je najavio lider SNS i mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u Skupštini grada danas će stići predlog kandidata za novog gradonačelnika, koji će, kako je rekao, biti izabran u četvrtak, 24. aprila.

I sekretar Privremenog organa Goran Vesić rekao je da gradonačelnik neće biti biran sutra, ali će tada biti poznato koje će sve stranke činiti novu gradsku vlast.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mamba

    23. april 2014 | 13:34

    Hej Mali...ja ti misli citam.....

  • slavisa

    24. april 2014 | 14:22

    bravo vucicu kakava nevidjena promena, zato se ti zalazes da vras narod sa istim kjudima sramoto ,raspisi nove izbore sa vidis kako gubis poverenje naroda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA