U SLAVU SRPSKOG VOJSKOVOĐE: Otvorena rekonstruisana rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića!

Gradonačelnik Siniša Mali je izrazio veliko zadovoljstvo zbog obnavljanja porodične kuće Stepe Stepanovića, gde se pre više od 150 godina rodio jedan od najvećih srpskih vojskovođa. On je podsetio da je grad pre nekoliko meseci dobio mogućnost da iskoristi nešto više od milion dinara sredstava iz jedne donacije

  • 13

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić zvanično su otvorili rekonstruisanu rodnu kuću vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu.

Događaju su prisustvovali ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić, patrijarh srpski Irinej, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, kao i brojne zvanice iz javnog i kulturnog života. Zbog svog arhitektonskog značaja, kuća u kojoj je rođen vojvoda Stepa Stepanović proglašena je za spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Gradonačelnik je izrazio veliko zadovoljstvo zbog obnavljanja porodične kuće Stepe Stepanovića, gde se pre više od 150 godina rodio jedan od najvećih srpskih vojskovođa. On je podsetio da je grad pre nekoliko meseci dobio mogućnost da iskoristi nešto više od milion dinara sredstava iz jedne donacije.

- Smatrali smo da je najopravdanije bilo da se sredstva ulože u rekonstrukciju ove kuće - rekao je Siniša Mali.

On je zahvalio opštini Voždovac, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i svima onima koji su učestvovali u obnavljanju na uloženom trudu, jer je grad, kako je istakao, od danas bogatiji za jedan objekat stavljen na raspolaganje svim građanima Beograda i Srbije i pozvao sve koji su u prilici da u narednim danima posete ovo reprezentativno zdanje.

- Grad će nastaviti da podržava ovakve projekte jer čuvajući našu istoriju i kulturu oplemenjujemo Beograd - naglasio je gradonačelnik.

On je podsetio da je tokom proteklih meseci grad renovirao nekoliko spomenika kulture od velikog značaja, kao što su Rimski bunar i Sahat kula na Kalemegdanu. Pre nekoliko sedmica otvorena je i renovirana zgrada "Beogradske zadruge", dok je obnovljena rodna kuća Stepe Stepanovića još jedan dragulj stavljen na raspolaganje građanima i turistima koji posećuju srpsku prestonicu.

Aleksandar Savić je zahvalio visokim gostima jer su došli da uveličaju ovaj događaj, posebno svima koji su učestvovali u akciji obnove kuće, a naročito Ivani Tomić, koja je kao odbornik u prošlom sazivu gradskog parlamenta pokrenula ovu inicijativu.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je podsetio da je Stepa Stepanović bio primer uspešne vojne karijere. Učestvovao je u svim ratovima koje je srpska vojska vodila s kraja 19. i početka 20. veka, kao i u Cerskoj bitci, koja je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, kada je proslavljeni vojskovođa i dobio zvanje vojvode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andjeo

    15. jul 2014 | 19:05

    Narod koji je imao Stepu zna da vredi za razliku nekih koji slave koljace i zveri.

  • jagodinac

    16. jul 2014 | 01:37

    Za Stepu nema mesta u nijednoj novijoj knjizi o velikom ratu. Mislim ovde na Zapadu. Srbija se spominje samo kao zemlja odakle je terorista Princip i kao zemlja koja je kriva za Veliki rat. Inache slabo bi Stepa postao vojvoda da nije imao ratnike prekaljene u Balkanskim ratovima. Danas da je Stepa vojvoda izgubio bi sve ratove i Srbi bi ga izruchili u Hag kao na tacni.

  • Vojvoda

    15. jul 2014 | 18:36

    Stepanovićevo :-D Opstina Novi Sad . Selo solunskih dobrovoljaca i Stepinih boraca :-D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA