Gde da odvedete stranca, a da nije Kališ ili Skadarlija? (FOTO)

Grupa mladih Beograđana već pet godina vodi “Beogradski alternativni vodič” da bi stranim gostima umesto klasičnih turističkih atrakcija, prikazali svoj grad iz drugog ugla. U šetnji posećuju mesta za koja ne znaju ni mnogi Beograđani

  • 9

Umesto klasničnih mesta poput Kalemegdana i Skadarlije, stranci imaju priliku da vide kutke za koja ni mnogi Beograđani ne znaju i da od vodiča čuju gradske priče i legende.

- Svi vodiči su rođeni Beograđani. Volimo grad i želimo da ga svi koji dođu zavole. Zato goste ne vodimo na tipične atrakcije jer njih i sami mogu da istraže. Pričamo im priče koje samo Beograđani znaju - kaže Uroš Ostojić (27), jedan od osnivača “Alternativnog vodiča”.

Tura iz centra seže do Gardoša, ali opet drugačije: do kuće gde se prodaju semenke i kikiriki tako što na pritisak zvonca prodavac kroz prozor pita šta od “zanimacija za zube” želite, prenosi 24 sata.

Ulična umetnost

Savamala je nezaobilazni deo, gde može da se pogleda zgrada Geozavoda, ali i da se svrati u Dvorištance odakle se pruža pogled na Savu. U šetnji će vodiči predstaviti i brojne nezaobilazne grafite, poput onog u Pop Lukinoj, gde je uličnim umetnik pod pseudonimom Blu pokazao kako vidi Beograd.

Kod bake na ručak

Ako se dogovore sa vodičima, stranci mogu da probaju srpske specijalitete u tradicionalnoj kući Uroševe bake na Avali. U domaćoj atmosferi i ljubaznim domaćinima, na trpezi su naše ukusne đakonije.

Hleb, Voda, Voće, povrće, Dinje, Dinja, Zdrava hrana, Ishrana, Post, Posna trpeza, Doručak

Ćošak Salvadora Dalija

U Siminoj ulici, iza PMF-a, “Ilegalni poslastičari” su napravili omaž velikom umetniku. Na zidu je ulična tabla sa Dalijevim imenom, na ćirilici. Presavijena je da bi stala u sam ugao i baš takva neobičnost podseća na Dalija.

Restoran s organskom hranom

Na Malim stepenicama kod Brankovog mosta gosti restorana koji je osmislila grupa prijatelja mogu da probaju razne organske đakonije, poput makrobiotičkih brusketa, veganske salate sa dimljenim tofu sirom, bruskete od tikvica...

Druženje u parku

U parku kod hotela “Palas”, stranci mogu da se upoznaju sa mladim Beograđanima kojima je to omiljeno okupljalište, pa i popiju piće na klupi sa njima. Obično se cela grupa potom dogovori da ode na neki od splavova.

Principova kafana

Kafana “Zlatna moruna” na Zelenom vencu, gde su svraćali Gavrilo Princip i njegovi drugovi, nedavno je ponovo otvorena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • glupo

    22. jul 2014 | 12:47

    Kakva glupost, nevidjeno! Ja da ih vodim kod babe na krofne, dok drugi pokazuju ajfelovu kulu i koloseum

  • Neuchatel Xamax

    22. jul 2014 | 12:45

    Pre par godina imao sam goste iz inostranstva. Svratili na par dana pa ajd da im pokazem Beograd. Prvog dana smo bukvalno sve obisli, od Hrama, Kalisa, Knez Mihajlove, slikanje kod konja, vece zavrsili u Skadarliji. Drugi dan me je vec bilo sramota jer nema vise sta da se vidi! Sreca pa su fudbalski fanatici, pa sam ih odveo do Marakane, pola dana smo bili u muzeju,Red star shopu i u zvezdinom kaficu. To je iscupalo stvar inace katastrofa! U Bg sve sto ima da se vidi se obidje za par sati bukvalno!

  • gojko

    22. jul 2014 | 13:40

    U Marinkovu Baru,dzafte kurafte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA