Otvorena VIP digitalna radionica za starije sugrađane (FOTO)

Glavni zadatak ove radionice je da motiviše učesnike i da im na slikovit način, kroz primere, predoči značaj poznavanja informatičkih osnova koje im mogu olakšati svakodnevnu komunikaciju, a istovremeno širom otvoriti prozor u virtuelni svet informacija i zabave

  • 2

Danas je počela sa radom prva besplatna "Vip digitalna radionica za starije", u okviru projekta digitalnog opismenjavanja starijih koji sprovodi kompanija Vip mobile, u saradnji sa Organizacijom za međugeneracijsku saradnju 35+, Gradskom organizacijom penzionera Beograd i Pokretom trećeg doba Srbije.

Radionica je koncipirana tako da polaznicima pruža mogućnost savladavanja osnovnih znanja za korišćenje računara, interneta, društvenih mreža i različitih digitalnih jula u prostorijama Vip mobile centra u Knez Mihajlovoj 9.

Starije osobe imaju priliku da, u prijatnoj atmosferi, upoznaju svet savremenih tehnologija i uvere se da je njihovo korišćenje jednostavnije nego što se čini. Radionica je podeljena u osam modula koji obuhvataju sledeće oblasti: uvod u informacione tehnologije kroz primere iz svakodnevnog života, programi za pisanje, tekstualni dokumenti, Internet, e-mail korespondencija, društvene mreže, Internet telefonija i korišćenje tablet uređaja i pametnih telefona.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku gotovo dve trećine ljudu u Srbiji je imalo priliku da koristi računar, dok rezultati različitih istraživanja pokazuju da je procenat informatički pismenih ljudi u našoj zemlji svake godine sve veći. Međutim, i dalje postoji veliki broj onih, naročito starijih ljudi, koji izbegavaju korišćenje računara, a osnovni razlozi tome su često prisutan strah od nepoznatog i teško menjanje ustaljenih navika.

Upravo zato je glavni zadatak ove radionice da motiviše učesnike i da im na slikovit način, kroz primere, predoči značaj poznavanja informatičkih osnova, koje im mogu olakšati svakodnevnu komunikaciju, a istovremeno širom otvoriti prozor u virtuelni svet informacija i zabave.

- Moderne tehnologije su odavno zamenile klasična sredstva za komunikaciju. Danas postoji mnogo načina da se brže i jednostavnije stupi u kontakt sa svojim najbližima, bilo u zemlji ili inostranstvu. Smatramo da je neophodno organizovati ovakve obuke kako bi i oni stariji stekli neophodna znanja i mogli da iskoriste brojne prednosti doba u kojem živimo - rekao je Dejan Turk, direktor/CEO kompanije Vip mobile.

- Ovo je idealna prilika da naši stariji sugrađani dešifruju tajne modernih komunikacija, a jedino što im je potrebno jesu dobro raspoloženje i volja za učenjem. Želimo da se zahvalimo i našim partnerima i kompaniji Vip što su prepoznali značaj ovog projekta i što imaju svest o tome da starije osobe imaju potencijal da pružaju važan doprinos društvu i u poznijim godinama - izjavio je Đorđe Maričić, predsednik Organizacije za međugeneracijsku saradnju 35+.

Svim učesnicima radionice biće obezbeđen kompletan materijal, a na kraju će dobiti i sertifikat o uspešno završenoj obuci. Ovaj projekat predstavlja konkretan korak ka integraciji starijih osoba pri čemu se insistira na njihovom aktivnom učešću, ispoljavanju kreativnih i stvaralačkih sposobnosti, kao i rušenju predrasuda o nepremostivom generacijskom jazu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    23. jul 2014 | 19:09

    Sve pohvale,VIP-u, i momcima koji imaju znanja i strpljenja za opismenjavanje nas starijih.Od srca im hvala.

  • Katica

    22. jul 2014 | 23:49

    Za svaku pohvalu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA