VESIĆ: Za 100 dana gradske vlade velike uštede, javna preduzeća ostvaruju dobit

- Prvi put mogu da kažem da se Beograd u ovoj godini neće zadužiti ni jedan jedini dinar - rekao je Vesić i ponovio da su pri pravljenju budžeta prvo planirani prihodi

  • 7

Za prvih sto dana rada gradske vlasti ostvarene su značajne uštede u radu gradskih javnih preduzeća, započeta je konsolidacija javnih finansija, ali je najvažnije što je napravljen takav budžet da se grad ubuduće neće zadužiti ni jedan jedini dinar, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić i dodao da će ovakav izveštaj o radu grad redovno predstavljati građanima.

Vesić je, da bi objasnio koliko je bilo teško postići bilo šta, ukazao na finansijsku situaciju koju su zatekli kada su preuzeli vođenje gradom.

– Mi nismo zatekli grad pun kranova i u kome budžet svake godine raste, kao što je prošla vlast zatekla kada su došli 2008. godine. Zatekli smo Beograd koji je zadužen preko 1,1 milijardu evra, u kome je izdato oko 40 građevinskih dozvola za četiri godine, u kome su javna preduzeća bila pred bankrotom, tako da naš start nije bio od nule, nego u dubokom minusu. Naš prvi posao bio je finansijska konsolidacija grada, pa smo usvojili budžet koji iznosi 78 milijardi. To je budžet sa jako malim deficitom, tako da prvi put mogu da kažem da se Beograd u ovoj godini neće zadužiti ni jedan jedini dinar – rekao je Vesić i ponovio da su pri pravljenju budžeta prvo planirani prihodi.

- Razlika između prihoda i rashoda nije velika i biće nadoknađena prodajom imovine grada. Da bi se sproveo planirani budžet, potrebna je velika štednja koju sprovodimo od prvog dana. Tu mislim na ukidanje službenih automobila, pi-ar, konsultatntskih i akvokatkih usluga. Samo na ukidanju pi-ar usluga uštedeli smo 150 miliona dinara, na advokatske oko 50, na ukidanju službenih automobila oko 110 miliona. Ukupne uštede samo na ovim uslugama su oko dva miliona evra - rekao je gradski menadžer.

On je ukazao da se sada domaćinski posluje na taj način što su sva preduzeća povezana u jedan sistem i ne funkcionišu više samostalno. To se pokazalo uspešnim jer su preduzeća koja su do sada bila gubitaši, počela da ostvaruju prihode.

- Na primer „Parking servis” je u prvom delu godine ostavario dobit od 310 miliona dinara, „Ada Ciganlija” osam miliona, „Veletržnica” 56 miliona, SC „Tašmajdan” osam miliona, Kombank arena prvi je put ostvarila dobit od 1,370 miliona, „Pogrebne usluge” 65 miliona, „Zelenilo Beograd” 106 miliona. To govori da su oni poboljšanjem rada doprineli i razvoju grada jer veliki deo njihove dobiti ide u budžet grada – rekao je Vesić i naglasio i da je samo to urađeno za sto dana velika je stvar, piše "Beoinfo".

On je potvrdio da neće više biti moguće da svako koristi budžet grada za projekte od kojih građani nemaju nikakve koristi, zbog čega je, kako je precizirao, dug grada 1,118 milijardi evra.

Govoreći o posledicama poplava, Vesić je rekao da je grad dosta uradio na njihovom otklanjanju.

- Grad pomaže na obnovi infrastrukture. Kad je reč o Obrenovcu, imamo dosta donatora, a najvažnija je stvar da se poprave oštećeni nasipi jer bez toga sve što je urađeno, biće uzalud - rekao je Vesić.

On je naglasio da će grad nastviti sa investicijama, a tu posebno mesto ima projekat „Beograd na vodi”.

- Do sada smo obnovili zgradu Beogradske zadruge, za šta smo dobili donaciju od dva miliona evra, raščišćavamo prostor u Savskom amfiteatru koji bi inače trabalo da bude raščišćen jer predstavlja ruglo grada – rekao je Vesić i dodao da se bez potrebe kritikuje nešto što je dobro za grad.

Posebno važna stvar u razvoju grada je javno-privatno partnerstvo koje će se, prema rečima gradskog menadžera, primenjivati kad je god to moguće i gde može da donese korist za grad, a to je pre svega u izgradnji podzemnih garaža.

Govoreći o proslavi 70 godina od oslobođenja Beograda, Vesić je naglasio da se grad uveliko priprema za tu manifestaciju koja će trajati nekoliko dana.

Žao mi što se do sada taj datum nije obeležavao kako dolikuje jer je veliki broj crvenoarmejaca dao život za oslobođenje našeg grada i grad će se njima odužiti – rekao je na kraju Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    1. avgust 2014 | 14:40

    BEOGGRAD JE DANAS PROPALI I POSELJAČENI GRAD. Kažu , treba da ga slavimo.Šta? Primitivizam i nekulturu.Za Đilasa kultura nije postrojala. Samo profit njegovih firmi. Ovi danas samo o Beogradu na vodi. Po evropskim standardima Beogradu nedostaje 12 pozorišta i tri operske scene. Pa kako će u Evropu a kulturu ne pominju. Da idemo musavi, zadrigli, primitivni, bahati... Kulturan čovek stvara bogatstva, primitivan ruši i unazaduje sredinu. Hajde da prosvetlimo Beograd kulturom pa da ga veličamo i slavimo. To je put g. Vesiću!

  • Blago nama

    1. avgust 2014 | 14:05

    To sto kazete da ste ustedeli zapravo ste ukinuli razbacivanje i bahatost a gde idu ti novci od prihoda koji je i ranije postojao. Koji ste to nasip napravili. Mogu reci da svaka manja kisa napravi kolaps i poplave po gradu. Evo auto komanda naprosto vapi za nekim nadvoznjakom, uskoro cemo 18 i 25 da pretvorimo u amfibije kako bi mogle da prodju kroz Darvinovu ulicu na Vozdovcu.

  • Okrečite Beograd!

    1. avgust 2014 | 14:48

    Manipulant i spin doktor na kvadrat. Valjda ima nešto čega se dotakao, a da nije upropastio. Nažalost, u Beogradu nastavlja sa starom praksom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA