Ukinuta Zagrebačka ulica u Beogradu!

Zagrebačka ulica u Beogradu uskoro će biti preimenovana u ulicu Koče Popovića, dok će se deo Kumodraške ulice na Voždovcu zvati Bulevar Peka Dapčevića

  • 77

Gradsko veće utvrdilo je na današnjoj sednici Predlog rešenja o premeni naziva Zagrebačke ulice na teritoriji opštine Savski venac u Ulicu Koče Popovića i dela Kumodraške ulice na Voždovcu (od raskršća sa Darvinovom kod zgrade samačkog hotela do Ulice vojvode Stepe ) u Bulevar Peka Dapčevića. O ovim predlozima odlučiće odbornici na sednici Skupštine grada Beograda.

Koča Popović (1908–1992) bio je učesnik Španskog građanskog rata, komandant Prve proleterske brigade, sa svojom jedinicom učestvovao u teškim borbama u Bosni, a od 1944. godine bio je na dužnosti komandanta Glavnog štaba NOV za Srbiju.

Posle završetka Drugog svetskog rata bio je na najvišim dužnostima u Jugoslovenskoj armiji. Bio je član AVNOJ-a od njegovog prvog zasedanja, a od 1946. bio je narodni poslanik savezne i republičke skupštine. Bio je odlikovan Ordenom slobode, Ordenom narodnog heroja, Ordenom legije časti i Ordenom Suvorova.

Peko Dapčević (1913–1999) bio je učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, general-pukovnik JNA, ambasador SFRJ i narodni heroj Jugoslavije. Od 1953. do 1955. godine obavljao je funkciju načelnika Generalštaba JNA.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • comi

    17. septembar 2014 | 16:59

    Bilo je krajnje vreme da se ukine Zagrebacka ulica. Beogradske nema u Zagrebu od 1992.

  • Milan

    17. septembar 2014 | 17:10

    Pa krajnje vreme je i bilo..Imamo toliko nasih heroja i znamenitih ljudi,sve te ulice sa strancima treba preimenovati.Matija Gubec, Goce Delcev itd...

  • Marijana Hadzi Andrejic

    17. septembar 2014 | 17:30

    Konacno i bilo je krajnje vreme. A kada ce se na dnevnom redu naci Osjecka ulica na Cukarici? Onako lepa zasluzila je valjda neko bolje ime.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA