OVAKO SRBI REAGUJU NA SLIKE OBOLELIH OD RAKA PLUĆA: Zgroženi smo, ali neće valjda nas! (FOTO)

"Nemoj molim te", "Može, ali da se isključi kamera", "Neću da posle završim na internetu", samo su neke od reakcija na koje smo nailazili. Tek kad smo odustali od video-ankete, poneki Beograđani su bili spremni da progovore

  • 17

Posle teksta o zabrani pušenja na javnim i radnim mestima, ekipa Telegrafa sprovela je anketu kako bi ispitala kako Beograđani reaguju na vest o tome da će pravila za pakovanje i izgled kutija biti pooštrena.

Zadatak je bio da snimimo reakcije Beograđana na fotografije koje prikazuju štetne posledice konzumiranja duvana.

Međutim, građani nisu bili preterano raspoloženi da razgovaraju o svojim lošim navikama, pogotovo ne pred kamerama. "Nemoj molim te", "Može, ali da se isključi kamera", "Neću da posle završim na internetu" samo su neke od reakcija na koje smo nailazili. Tek kada smo odustali od video-ankete, poneki Beograđani su bili spremni da progovore.

Retki ispitanici koji su pristali na anketu priznali su da prosečno popuše jednu i po kutiju cigareta, a kada izađu u grad broj popušenih cigareta se kreće između 30 i 40. Svi ispitanici bili su svesni posledica po zdravlje koje pušenje ostavlja.

Ispitanicima su potom pokazivane fotografije koje prikazuju štetne posedice konzumiranja duvana kao što su rak pluća, rak usne duplje ili pobačaj.

Anketirani građani su bili iznenađeni kada smo im pokazali fotografije i poprilično šokirani. Ipak, dve trećine ispitanika izjavilo je da će nastaviti da kupuje cigarete, čak iako na njima budu odštampane šokantne upozoravajuće fotografije.

Mlađi su bili odlučni - bombardovani su šokantnim sadržajima svakoga dana, te ih ne dotiču slike bolesnih pluća ili usne duplje.

- Nastavio bih da kupujem cigarete uprkos fotografijama - odlučno je izjavio Igor Stojković (24), nakon što je pogledao fotografije. I vremešniji sugrađani priznaju da se ne bi odrekli loše navike.

- Naravno da bih nastavila. Ambalaža mi nije bitna, ionako koristim tabakeru - priznala je šezdesetogodišnja sugrađanka koja je želela da ostane anonimna.

Retki su bili oni koji su priznali da žele da ostave cigarete. Jedan od njih je Đorđe Bugarić (67) koji kaže da iako puši već više od trideset godina, ipak neće čekati da se pojavi novi izgled ambalaže, već da će se potruditi da ostavi cigarete pre toga.

Da li biste vi nastavili da kupujete cigarete kada bi na pakovaju bil odštampane fotografije koje upozoravaju na negativne posledice pušenja?

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suncica

    19. oktobar 2014 | 17:31

    Kako cemo resiti dobijanje kancera zbog toga sto smo ozraceni svim i svacim. Od nuklearnih proba u celom svetu, do osiromašenog uranijuma bačenog na nas u bombardovanju. Sve te kampanje mi sve više liče na šarenu lažu.

  • JustMe

    19. oktobar 2014 | 19:07

    Ostavila pre 3 godine,i jako sam ponosna na sebe sto sam uspela u tome. Pusila 15 godina po kutiju,kutiju ipo dnevno

  • 3oka

    19. oktobar 2014 | 18:36

    Imam karcinom, verovatno od nikotina, Ali objasnite: otkud Šešelju koji niti puši, niti pije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA