STUDENTI NA BARIKADAMA: Ne verujemo studentskim organizacijama i parlamentu!

"U studentske organizacije nemamo poverenje i smatramo da parlamenti generalno ne funkcionišu. Oni često donose odluke koje važe samo za tu godinu i uvek je naše školovanje neizvesno. Mi se zalažemo za neko dugoročnije rešenje"

  • 9

Studenti Filozofskog fakulteta već nekoliko dana blokiraju nastavu tražeći da Uprava ispuni njihove zahteve. Jedan od zahteva koji se odnose na Upravu je da se budžetskim studentima prijavljivanje preko 60 bodova ne naplaćuje, kao i da se ne oduzima mogućnost prijavljivanja preko 70 bodova.

Takođe, među zahtevima su i vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su ostvarili budžet upisujući četvrtu godinu, besplatna prva ispitna prijava za sve studente, a da se druga i svaka naredna ispitna prijava plaća 100 dinara i da studenti koji su upisali fakultet 2006. godine nastave da studiraju po statutu iz te godine.

Iako se na sajtu SKONUS-a može pronaći zvanično saopštenje povodom dogovora sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i napomena da su svi zahtevi studenata ispunjeni , "samo formulisani na način koji zadovoljava pravnu proceduru" - studenti ipak nisu zadovoljni postignutim pregovorima i nastavljaju blokade.

- Blokada će trajati dok naši zahtevi ne budu usvojeni. Iz uprave su nam rekli da je ministarstvo preuzelo naše zahteve, međutim odgovor koji smo juče očekivali - nije stigao. Ni danas nas niko nije zvao, tako da nastavljamo blokadu. U studentske organizacije nemamo poverenje i smatramo da parlamenti generalno ne funkcionišu. Oni često donose odluke koje važe samo za tu godinu i uvek je naše školovanje neizvesno. Mi se zalažemo za neko dugoročnije rešenje. Verujemo da zahtevi mogu i moraju da se ispune - izjavila je članica Studentskog samoorganizovanog pokreta.

Nastava se ne održava na Filozofskom fakultetu, ali se organizuju alternativna predavanja koja su nekada usko vezana za blokadu, a nekada ne. Ispred fakulteta postavljen je štand na kojem studenti mogu da potpišu peticiju i da se informišu o dešavanjima u vezi sa blokadom. U međuvremenu, studenti Fakulteta političkih nauka takođe su odlučili da se izbore za svoja prava na ovaj način.

- U toku je blokada primarno zbog toga što Ministarstvo i Uprava odbijaju da realizuju sufinansiranje studenata koji su u školskoj 2013./2014. godini ostvarili od 48 do 60 ESPB poena, i nisu uspeli da se rangiraju u okviru budžetske kvote. Prethodnih godina smo uspevli da se dogovorimo sa ministarstvom oko sufinansiranja, međutim, ove godine to nije slučaj. Preko sto studenata prenoćilo je na fakultetu, jutros ih je bilo oko dvesta. Nećemo odustati od blokade sve dok ne ostvarimo svoje zahteve - izjavio je Jovan Škurtić, student FPN-a.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas popodne da je pripremilo predlog akta za Vladu Srbije kojim se omogućava finansiranje iz budžeta produžene godine, nekadašnjeg apsolventskog staža, za studente koji su prvu godinu osnovnih studija upisali 2010/2011. i 2011/2012. godine. Ministarstvo je uputilo preporuku visokoškolskim ustanovama da na molbu studenta produže rok za završetak studija onima koji su prvu godinu upisali 2006/2007.godine. Kako se navodi u saopštenju, to se odnosi na studente koji su u školskoj 2013/2014 godini imali status studenta finansiranog iz budžeta, prenosi Tanjug.

Odluke i preporuke koje je donelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja proistekle su iz dogovora sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije (SKONUS), postignutog u petak, 10. oktobra, piše u saopštenju.

"Dodatna naplata troškova studentima za redovne usluge je nezakonita i Ministarstvo zahteva da visokoškolske ustanove usklade svoje postupanje sa zakonom i obustave svaku nezakonitu naplatu troškova studentima", piše u saopštenju Ministarstva, kako prenosi Tanjug.

Veliki studentski protest je zakazan za sutra, kada će studenti ponovo izaći na ulice da traže ostvarenje svojih zahteva.

(A. M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Covek

    14. oktobar 2014 | 17:29

    Neradnici. Da ste ucili koliko ste protestvovali, ne biste toliko placali. Napunite malo citaonice, preskocite neki vikend na splavu, nadjitr neki honorarni posao... Da to radite, ne biste imali vremena za sedenje ispred fakulteta pod izgovorom nekog protesta. Skolovanje svuda u svetu kosta, uci pa ustedi.

  • M!N

    14. oktobar 2014 | 21:36

    STOP PLJACKI NARODA!!!

  • Mara Ana

    15. oktobar 2014 | 20:00

    Država koja ulaze u budućnost, ulaze u obrazovanje... Školovanje treba da bude dostupno svima... Ne podržavam ponavljače... školarine su previše visoke za naše plate... Ali još uvek jeftinije od predškolskih ustanova... Iako su besplatne u nekim zemljama... Sa daleko većim standardom... Duga tema...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA