Učenici Niške gimnazije predstavom na engleskom oduševili ambasadora SAD!

- Bili su odlični! Nije lako pred publikom stajati i govoriti na jeziku koji nije maternji. Sve je izgledalo tako prirodno i opušteno. Čak je glavni glumac zvučao bolje od Marlona Branda. Zaista je divno videti mlade koji su puni entuzijazma - rekao je ambasador SAD Majkl Kirbi nakon što su učenici izveli predstavu "Tramvaj zvani želja"

  • 3

Dramska sekcija gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša u saradnji sa Ambasadom SAD i Fakultetom dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, sinoć je u 19 časova gostovala na ovom fakultetu, sa predstavom Tenesi Vilijamsa "Tramvaj zvani želja".

Predstavi je prisustvovao ambasador Majkl Kirbi, koji je, u društvu svoje supruge i majke, vidno uživao u pravom malom spektaklu. Pored njega i drugih predstavnika Ambasade SAD, mesta je zauzelo oko 200 gledaoca.

Niški gimnazijalci su i više nego uspešno izneli predstavu, koja je izvođena na engleskom jeziku. Oni su je pripremili potpuno samostalno, u saradnji sa svojom profesorkom engleskog jezika, Dušicom Simić.

Nakon sat vremena i petnaest minuta "Tramvaja" na čistom južnjačkom engleskom, ambasador i publika nisu mogli da sakriju svoje oduševljenje. Deca su na sceni doživela gromoglasan aplauz.

Utisci su bili pozitivni i u publici i među mladim glumcima, a ambasador Majkl Kirbi ispričao je da je prezadovoljan mladim glumcima i da je njihov talenat ogroman.

- Bili su odlični! Nije lako pred publikom stajati i govoriti na jeziku koji nije maternji. Sve je izgledalo tako prirodno i opušteno. Čak je glavni glumac zvučao bolje od Marlona Branda. Zaista je divno videti mlade koji su puni entuzijazma. To su đaci trećeg i četvrtog razreda srednje škole i imaju jako puno obaveza, ali opet uspevaju da odvoje vreme za ovako sjajne stvari.

O planovima za buduće manifestacije, Kirbi je rekao da sve zavisi od učenika i nastavnika, ali je primetio da u Srbiji postoji mnogo mladih i talentovanih ljudi.

Na pitanje "Telegrafa" da li je očekivao da će predstava biti ovako dobra, ambasador je odgovorio:

- Iskreno, nisam očekivao da će biti ovoliko dobro. Teško je govoriti drugim jezikom i pogotovo pravilno akcentovati taj "južni naglasak". Ali, uložili su mnogo truda i uspeli.

Porazgovarali smo i sa glavnim glumcima, Mihailom Svetozarevićem (18) i Jelenom Vladejić (16). Učenici Niške gimnazije su bili vidno uzbuđeni.

- Nismo imali tremu. Bilo je samo pozitivne nervoze. Nikada ranije nismo nastupali u Beogradu, a planiramo da se odazovemo na sve pozive. Jako smo zadovoljni, s obzirom na to da se ne bavimo dugo glumom - kažu uglasi MIhailo i Jelena.

Ni direktorka škole Olga Dragojlović nije mogla da sakrije oduševljenje.

- Tokom celog meseca bilo je raznih manifestacija, ali mi nismo mnogo znali o ovoj predstavi. Kada su je prvi put izveli, ostali smo zatečeni. Ovo je učenička predstava, od režije do glume, i ovo je dokaz da mladim ljudima treba da priliku da se razmahnu i podržati ih u tome.

 Inače, učenici Niške gimnazije su izvodili predstavu u Narodnom pozorištu u Nišu, u junu, nakon poplava. Prihodi su išli Tehničkoj školi iz Paraćina.

Predstava "Tramvaj zvani želja" govori o Blanši Di Bua, krhkoj i neurotičnoj ženi koja očajnički poušava da pronađe mesto na svetu koje bi mogla da nazove svojim. Ovaj pozorišni komad stvorio je jedan od najznačajnijih dramskih pisaca dvadesetog veka, Tenesi Vilijams, i za ovo ostvarenje dobio je Pulicerovu nagradu.

(D. Čavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA