FENOMENALNO: Pogledajte kako izgleda Beograd iz svemira (FOTO)

Retka fotografija čitavog grada koju je napravio "živi" fotograf, a ne satelit, delo je znatiželjnog Nasinog astronauta, digitalnim fotoaparatom Nikonom D2Xs, sa moćnim teleobjektivom

  • 6

Fotografija koju vidite nije ni sa najviše zgrade, niti sa Avalskog tornja, ni iz aviona, već iz - svemirskog broda! Retka fotografija čitavog grada koju je napravio "živi" fotograf, a ne satelit, delo je znatiželjnog Nasinog astronauta.

Astronauti već 40 godina prave slike iz svemira. Ovo nije specijalna svemirska oprema, već digitalni fotoaparat Nikon D2Xs, sa moćnim teleobjektivom.

Fotografija je nastala 5. marta 2013. Ona je obrađena, pojačan je kontrast i sa nje su uklonjene nečistoće. Objavljena trinaest dana kasnije na Nasinom sajtu kao jedna od najboljih fotografija dana, uz neke opšte informacije o srpskoj prestonici.

Međunarodni svemirski program pomaže astronautima da prave atraktivne fotografije iz svemira, piše "24 sata".

- Ovi snimci i fotografije omogućuju uvid u vitalne informacije o dešavanjima na zemlji i njenom „zdravlju” – navodi se Nasinom sajtu o svemirskim fotografijama.

Astronauti su počeli da fotografišu zemlju iz svemira klasičnim fotoaparatima „iz ruke” pre više od 40 godina. Od 1995. počinju da rade i sa digitalnim kamerama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćora

    23. oktobar 2014 | 18:05

    Ovu fotografiju smo videli nakon poplava. Specifična je boja vode u Savi i Dunavu.

  • Baki

    23. oktobar 2014 | 17:22

    Sta je tu fenomenalno?

  • Nenad Canovic

    23. oktobar 2014 | 18:14

    Ovo iz svemira pa ovo je iz nekog zmaja ili aviona za komarce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA