Kako biste deci objasnili ove stvari iz devedesetih? (FOTO) (VIDEO)

Nekima se na pomen devedesetih godina prošlog veka s pravom podigne kosa na glavi - rat, inflacija, redovi za osnovne životne namirnice. A opet, kod onih mlađih javlja se nostalgija za detinjstvom koje su činile zaista male stvari. Ovo je priča o nekima od njih

  • 48

S jedne strane sivilo bede, a s druge šljašteći kič. Neke pojave su toliko bizarne, da će biti veoma teško objasniti ih ljudima iz budućnosti. Predstavljamo vam neke od njih, koje su bile tako karakteristične za devedesete:

Žvake

Šok žvake - jedeš ih, a gadno ti je. Fluorescentno zeleni šuškavi omot koji u sebi krije zelenkastu, na prvi ugriz kiselkastu masu. A onda, kada zagrizeš jače, shvatiš da je žvaka punjena smesom sa ukusom jabuke. Ili Minti - tvrda, zeleno-bela glomazna žvaka od koje te boli vilica, a uz koju dobiješ slike popularnih turskih glumaca.

Step sokovi

Popularni "koncentrat" u prahu, koji je u vreme kada su se sokovi delili na "crni" i "žuti" simbolizovao "slobodu izbora". Pitanje je bilo samo koji popiti: limun, narandžu, ananas ili breskvu? Interno su reklamirani kao "sve bolesti u kesici od 20 grama", a imali su još jednu funkciju - pojedine tinejdžerke koristile su ih za farbanje kose.

Bizarna muzika

Muzika, plesni pokreti, tekstovi - tad nam je sve to delovalo normalno, ali iz današnje perspektive, "bizarno" je reč koja bi najbolje opisala numere poput ove:

Ili ove:

Sistem nadzora u prodavnicama

Danas su kamere gotovo na svakom ćošku, u svakom ulazu, u svakoj prodavnici. Imamo i Live street view. Međutim, vlasnici radnji devedesetih o kamerama nisu mogli ni da sanjaju. Sistem nadzora koji je sprečavao krađe sastojao se od ogledala postavljenih iskosa, iznad rafova. Prodavac je, posmatrajući ogledalo iznad vas, zapravo gledao da li će neki proizvod zavšiti u vašim džepovima umesto u korpi. Zato što tada, naravno, nije bilo alarma na ulazu.

Bizarna odeća

Eksplozija boja, dezena, materijala. Sve je bilo dozvoljeno za kombinovanje i skoro sve je bilo kič. Boja decenije - šareno. I kako nekome iz budućnosti objasniti da se trenerka nije uvlačila u pantalone iz straha od prehlade, nego zato što je to bio modni hit. Od modnih dodataka posebno izdvajamo kajle, krstove i debele drečave gumice za kosu.

Redovi za... (popunite sami)

Pa, ne za Ajfon, ili otvaranje novog tržnog centra. Redovi za osnovne životne namirnice (hleb, mleko, ulje, šećer) uglavnom su se formirali iza prodavnica, a zaliha nije bilo dovoljno za sve. Prodavnice koje rade, ali su potpuno prazne - ne, to nije bila konceptualna umetnost, već tužna realnost.

Igračke

Čuveni "ljigavko" koji se lepi za plafon kada ga bacite uvis i skuplja svu moguću prašinu s poda, pištolji na metkiće, tetris... Ne treba zaboraviti ni praćke iz kojih su se ispaljivali komadići od izolovane žice, "Košarku u vodi" od koje se grčio palac i koja je bila popularnija od obične košarke, i tzv. "zezalicu" - spiralnu igračku u duginim bojama s kojom niko baš sa sigurnošću nije znao kako da se igra.

Pokretna menjačnica

Devedesetih godina u Beogradu jedno od popularnih zanimanja bilo je baš ovo. Pokretnu menjačnicu činio je čovek, obično u nabudženoj perjanoj jakni i sa crnom vunenom kapom na glavi, koji se kretao po mestima na kojima je bilo puno ljudi i mrmljao u bradu: "Dvz, dvz, dvz, dvz, dvz". Upućeni su iz šifrovane poruke lako iščitavali reč "devize". Razmena se obavljala diskretno, a u slučaju racije, čovek-menjačnica nestajao bi sa lica mesta brzinom svetlosti.

Banana sa sličicom

Samo oni koji su odrastali tokom siromašnih devedesetih znaju koji je uspeh izboriti se za bananu sa sličicom. Koja je ista kao i ona bez sličice. Samo bolja.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Montoya

    27. novembar 2014 | 21:22

    Da nije bilo rata 90-e bi bile najbolji dio mog zivota. Pocev od muzike pa do igracaka. Ne znam sta je bizarno u tome... Ali naravno rat pa sankcije pa kriminalci koji su isplivali u svom tom haosu kvare sjecanje na te godine i tu kulturu...

  • TheSooN

    27. novembar 2014 | 21:18

    Shock zvake-postoje Step-postoje Bizarna muzika-Karleusa Bizarna odeca-Karleusa Igracke-postoje samo sto se vise ne nose plasticni vec oravi pistolji Kamere-nisu potrebne,tu je dosadna prodavacica koja ti dise za glavom ko da si ubio nekoga Tako da su se 90' ipak sacuvale :)

  • Najtins

    27. novembar 2014 | 21:23

    Garderoba je bila odlicna.Muskarci su nosili siroko a ne ove uske stvari kao danas ko neke pi*kice.I bilo je boja a ne sve belo,crno,sivo...smor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA