Koga će u BG štititi animalna policija, životinje ili ljude?

Taj posao bi radilo sedmoro do osmoro veterinara koji bi prošli obuku komunalne policije

  • 26

Animalna policija mogla bi da počne da radi u prestonici već u decembru kada bude usvojen predlog novog zakona o komunalnoj policiji. Na osnovu tog predloga komunalna policija moći će da ima čak pet puta više službenika, pa se otvara mogućnost da se konačno formira posebno odeljenje takozvane animalne policije.

Šta bi zapravo trebalo da znači da Beograd dobija "životinjsku" policiju? Takozvana životinjska policija ni u kojem slučaju ne može da ima ovlašćenja republičke veterinarske inspekcije, jer bi to bilo protivzakonito. Važno je istaći da policija za životinje u Sjedinjenim Američkim Državama ili Holandiji, na primer, služi da bi se efikasnije štitile životinje od zlostavljanja i ubijanja, a ne da bi se štitili ljudi.

Jedan od zagovornika te ideje je Saša Rokvić, zamenik sekretara za privredu.

- Animalna policija bi štitila kako životinje od ljudi, tako i ljude od životinja. Taj posao bi radilo sedmoro do osmoro veterinara koji bi prošli obuku komunalne policije. Još ranije sam imao predlog da takva policija počne da radi - rekao je Rokvić, koji će svoj idejni projekat predstaviti gradskoj upravi.

Prema tom projektu, animalna policija imaće ovlašćenja veterinarskog inspektora i komunalnog policajca.

Takođe, zamenik sekretara za privredu zalaže se i za ograničavanje broja kućnih ljubimaca. Takva odredba bila bi u suprotnosti sa više zakona, kao i sa Ustavom Republike Srbije. Postavlja se pitanje, šta će biti sa svim kućnim ljubimcima koji trenutno žive u domovima Beograđana, a naročito onih koji pomažu napuštenim životinjama i koji neminovno imaju veći broj kućnih ljubimaca, najviše onih koje su spasili, ali nisu uspeli da udome.

Učestvovali su pisanju postojećih podzakonskih akata (Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, Strategija rešavanja problema nevlasničkih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda, Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda).

Mogu da odgovore na sva pitanja i nedoumice koje se pojavljuju u poslednje vreme u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zola

    26. novembar 2014 | 17:48

    A ko će nas, obicne gradjane da stiti. Za pocetak, ako se stvarno formira ta sluzba nek ocisti ulice I parkove od g....a koje za svojim ljubimcima ne ciste vlasnici, a nas neka ujedaju. Navikli smo

  • Srbin

    26. novembar 2014 | 17:07

    Hvala bogu. Ovako je nesto pametno i potrebno u srbiji!

  • Nikola

    26. novembar 2014 | 17:56

    Pa vi niste normalni.Samo razbacujete pare koje gradjani tesko zaradjuju. Stvarno sramota. Zasto ne bi kastrirali te dzukele da se ne razmnozavaju i da ne napadaju ljude na ulici. Nije mi jasno kako vi poredite Ameriku i ostale zemlje sa nama.Kod njih je standard deset puta bolji i oni izdvajaju pare za pse i grade azile za njih. Kod nas ubijes psa dobijes 10 godina zatvora. Ubiju coveka ili se izvuku da nisu normalni ili dobije 5 godina i to je to.Ajde hejteri aad minuse lupajte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA