≫ 

ŠOK! Ova otkrića o rakiji, guslama i pasulju razbesneće svakog Srbina!

Veliki broj stvari za koje smo mislili da su nastale u našoj zemlji, zapravo vode poreklo iz potpuno drugih krajeva sveta

  • 52

Kao i svako zemlju i Srbiju krase određena jela, pića, nošnja i običaji za koje se veruje da su potekli iz našeg naroda.

Međutim, ono što je jako ražočaravajuće jeste da većina stvari za koje verujemo da su naše, zapravo vode poreklo iz nekih drugih krajeva sveta, a kod nas su stigle dosta kasnije.

Ovo su stvari koje nisu nastale u Srbiji!

1. RAKIJA

Ovo žestoko piće, predstavlja jedan od zaštitnih znakova naše zemlje. Rakijom će naši ljudi često ponuditi strance, uz reči:

- Ovo morate probati, ovo je naše najbolje piće.

Ili će je služiti gostima u svom domu, uz razgovor i toplu atmosferu.

Iako se ponosimo našom "šljivom", "dunjom" ili "kajsijom", rakija je u Srbiju stigla u 14. i 15. veku, zajedno sa Turcima, a reč rakija vodi poreklo iz arapskog jezika, od reči "al-rak", što znači znoj.

Kod nas, ovo čuveno piće počinje da se proizvodi tek od 19. veka.

2. SARMA

Ukusan spoj mlevenog mesa i kiselog kupusa je redovan na srpskim trpezama. Sarma je jedno od jela koje se tradicionalno sprema u našoj kuhinji.

Ona potiče iz davne Persije, a danas u našoj kuhinji zauzima posebno mesto.

BOMBA! Ovo otkriće o sarmi će razbesneti sve Srbe!

3. PASULJ

Prebranac ili čorbasti pasulj, takođe je jelo koje Srbi vole i rado spremaju. Često se servira na slavama, pogotovo ako su u pitanju posne.

Vest da je pasulj u Evropu stigao iz Južne Amerike tek u 16. veku, zajedno sa kukuruzom i krompirom, razočaraće sve one koji veruju da je srpski pasulj oduvek srpski.

4. JELEK

Ovaj prsluk koji je danas deo srpske narodne nošnje, zapravo vodi poreklo iz Osmanskog carstva.

Reč je nastala od turskog " yelek" (u prevodu prsluk), a nosili su ga brojni narodi Bliskog istoka, da bi se kasnije raširio Balkanom.

Ovaj odevni predmet nosio se do polovine dvadesetog veka.

5. OPANCI

Iako su deo srpske tradicionalne nošnje, opanci su zapravo nošeni i u doba Ilira, prastanovnika balkanskog područja.

Oni su naselili Balkan 1300. godina pre nove ere i u raznim spisima se govori o tome da su nosili kožne opanke.

Takođe se veruje da su opanke nosili i severnoamerički Indijanci, ali i Etrurci.

6. GUSLE

Iako gusle vode poreklo od praslovenske reči, na kojoj znače žica, one su se mnogo ranije pojavile u Aziji. Odatle su ih Srbi, dok su još uvek bili jedno od slovenskih plemena, doneli u Evropu.

Ovaj drveni instrument, sreće se i u Siriji, a u srpskoj tradiciji su ostavili veliki trag, jer su uz njih opevani razni istorijski događaji, dok tekstovi nisu bili napisani.

7.  ĆEVAP

Ćevapi, specijalitet od mlevenog mesa, koji obožavaju svi narodi Balkana, zapravo vode poreklo iz davnog persijskog perioda, dok se najranija verzija ćevapa spominje u osmom veku pre nove ere u Staroj Grčkoj.

8. ŠAJKAČA

Istorija ove dobro prepoznatljive kape, govori da su pre šajkače Srbi nosili fesove, odnosno crvene turske kape.

Kada je austrougarskoj vojsci dodeljena nova odeća, odnosno uniforma, tadašnjem vladaru Francu Ferdinandu, se nije dopala kapa, koja je bila upravo šajkača.

Tada su, prema predanju, Srbija kupila te uniforme, a Austrougarska napravila nove, i tako je kod Srba ostala kapa koja je danas jedan od najjačih nacionalnih simbola.

9. KROMPIR

Krompir je u našu zemlju uveo Dositelj Obradović rekavši u svojoj "Etici" (1803) da lek protiv gladi stoji u "sejanju i trošenju krompira". Ali postoje opravdane sumnje da se krompir donet u Srbiju još za vreme Kočine Krajine (1787) iz Nemačke i izdato je bilo naređenje da ga svaka kuća mora zasejati.

10. KAFA

Kafu je na naše prostore doneo Sulejman Veličanstveni 1522. Zanimljivo je da je Beograd dobio prvu kafedžinicu pre Beča, Pariza i mnogih evropskih gradova, ali nije čudno jer su Srbi pod uticajem Turaka bili rano upoznati sa kafom.

11. KUKURUZ

U Evropu je donesen 1493, a po nekim izvorima i 1535. U Srbiju je stigao u 17. veku.

Iako nabrojana jela, odeća i instrumenti nisu izvorno nastali u našoj zemlji, oni su se očuvali decenijama i vekovima unazad.

Naš narod ih je negovao i gajio, pa su danas oni neizostavni deo srpske tradijije.

(D. Čavić / T. Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    19. decembar 2014 | 11:29

    Nisam se ni malo razbesneo,jedino me interesuje šta su Srbi jeli pre nego što su drugi sve izmislili za njih?Kroasan je izmislio Pekar Austrijanac a svi misle da je to francuki proizvod.

  • Cynic

    19. decembar 2014 | 12:48

    Srbi su starosedeoci Helma (Balkana). Dokaza je mnogo,npr Vinca. Sto se tice Ilira , pogledajte kako se zvao prvi Nemacko-Srpski recnik (nemacko - ilirski). Tako da mante se prica iz becko berlinske kuhinje. To je vec odavno razotkriveno i pobijeno najrazlicitijim dokazima. Genetika, toponimi, istorijski spisi koji ranije nisu bili dostupni svakom. Samo nasa SANU cuti a SPC takodje.Te dve institucije kriju pravu istoriju Srba. Sada je 7523 godina po nasem - srpskom kalendaru, a istoriju srbije sturo prikazuju tek od Nemanjica?! Zasto i sta se krije u tih 7000 godina pre njih? Car Dusan je svoj zakon doneo 1349. odnosno 6857.godine po nasem kalendaru!!!

  • neca

    19. decembar 2014 | 09:18

    ovo isto tacno kao i da smo se doselili od nekud u 8 veku sa formiranim jezikom i pismom..a sada na vidalo dolazi istina ..od kud izraelskom premijeru da smo prijatelji pre hristovog rodjenja ima nesto sto je kod nas skrivano zadnjih skoro dva veka ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA