NIKAD NEĆETE POGODITI: Šta mislite, koja je najviša građevina u Beogradu? (FOTO)

Parižani imaju "Ajfelov toranj", Njujorčani imaju "Kip slobode", Londonci ima "Big Ben", a Beograđani imaju Avalski toranj - impozantno arhitektonsko rešenje koje gospodari nebom. Evo koje još građevine važe za najviše u našoj prestonici, ali i na Balkanu

  • 12

Po uzoru na svetske metropole, Beograd ima veoma bogatu panoramu koju krase neke od najviših građevina u ovom delu Evrope.

Do 1939. godine najviša zgrada u Beogradu imala je svega deset spratova, ova građevina premašena je za tri etaže izgradnjom Palate "Albanija".

Međutim, od polovine prošlog veka, tadašnje arhitekte podigle su neke od današnjih simbola Beograda izgradnjom prvog Avalskog tornja, "Beograđanke", "Istočne kapije Beograda" i "Geneks" kule.

Status najviše građevine u našoj prestonici u ovom trenutku zauzima Avalski toranj sa vrhom od 204,57 metara. Deset godina nakon rušenja, toranj je obnovljen, a u odnosu na stari „porastao“ je za oko dva metra.

Na drugom mestu, nalazi se pilon Mosta na Adi koji važi za najvišu nestambenu građevinu u Beogradu. Most na Adi predstavlja jedan od najvećih svetskih mostova u svetu koji drži samo jedan pilon.

Jedan od najznačajnijih poslovnih objekata u Beogradu je Poslovni centar "Ušće" koji predstavlja najvišu zgradu u našoj prestonici jer se njen poslednji sprat nalazi na visini od 115. metara. Zgrada sa antenom beleži visinu od 141 metra, što je čini trećom najvišom građevinom po visini u Beogradu.

Stakleni neboder izgrađen je 1964. godine, dugo je bila sedište CK Saveza komunista Jugoslavije. Nakon bombardovanja 1999. godine, rekonstruisana je četiri godine kasnije zahvaljujući čemu je opremljena po najbolji svetskim standardima. Samo metar niži, četvrto mesto zauzeo je dimnjak elektrane na Dorćolu.

"Geneks" kula, među Beograđanima poznatija kao "Zapadna kapija Beograda" sagrađena je 1980. godine sa 35 spratova rasporećenih na 115 metara. Najviši oblakoder u užem centru grada je "Beograđanka". Svečanim otvaranjem 1974. godine postala je najveća višespratnica u prestonici.

Istočna kapija Beograda predstavlja neslužbeni naziv za tri solitera koji se nalaze na teritoriji Opštine Zvezdara. Zvanični naziv Rudo, dao je beogradski arhitekta Dragoljub Mićović, koji je za vreme izgradnje ova tri solitera vršio stručni nadzor.

Soliteri se nalaze u blizini auto-puta i svojom veličinom i upadljivošću predstavljaju simboličku kapiju na ulasku u Beograd za putnike koji dolaze iz pravca istoka. Ovaj kompleks zgrada zauzima sedmo mesto po visini koja iznosi "celih" 100 metara.

Na osmom mestu nalazi se kula "Ineks" čija visina iznosi 95 metara.

Hram Svetog Save ukupne visine od 82 metra predstavlja najviši pravoslavni hram na Balkanu. Hram zauzima površinu od 3.500 kvadratnih metara u prizemlju, uz dodatnih 1.500 m² na tri galerije na prvom nivou, pa time nosi i status najveće pravoslavne građevine.

Objekat Plalate "Albanija" završen je 1939. godine, a sa 13 nadzemnih i četiri podzemna sprata bila je najveća u jugoistočnoj Evropi u tom periodu. Nazvana je po istoimenoj kafani koja je tu podignuta još 1860. godine. Danas se nalazi na desetom mestu zbog visine od samo 58 metara. Godine 1983, proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bez čitanja

    19. decembar 2014 | 20:40

    Pa toranj na Avali koliko ja znam. A posle valjda Zapadna kapija Beograda odnosno Geneks kula.Ali nisam to siguran.A možda i pilon? Ali najviši je toranj.

  • teodor

    25. oktobar 2015 | 16:46

    I kazete da je Bgd bogate panorame!? Daleko od toga! Posteno govoreci, dakle bez pristrasnosti, monotoniju treba da menjamo da bi panorama bila svetska . Treba apsolutno treba sacuvati stari smek Begisa, ali , barem po meni, njegova panorama vapi za izuzetno visokim , supermodernim gradjevinama koje paraju nebo. To je u meodernom dobu alfa i omega panorame svakog velegrada. Ne treba robovati starom ako je ono svakako pa i istorijski nebitno. Mora se sacuvati bitno i za istoriju Grada i Srbije znacajno sve od arhitekture , ali novo vreme takodje treba da ostavi svoj pecat, inace cemo se za pedeset-sto godina pitati sta su to ti ljudi tog vremena uopste izgradili. Sadasnje Usce je ruzno i lici na obicnu staklenu kocku.Uz njega treba izgraditi nekoliko svetski reprezentativnih kula, kao onih iz svetskih metropolisa, primera radi Svetski centar u Moskvi itd. Ja da sam urbanista , glavni arhitekta Grada, uzeo bih panorame desetak velegradova i oznacio sta je to sto nedostaje Beogradu. Uzeo bih Abu Dabi, Njujork, Sangaj, Singapur,Cikago, Boston, Sinsinati..,Toronto,Dohu....Cisto kao ideje za nove landmark-e Beograda , uz davanje smeka srpskog , specificnog neograditeljskog modela. Mozda malo i "lupam" za strucnjake iz tog podrucja, ali se nadam da ce me razumeti. Npr. Hram Sv. Save ogranicava da se od Slavije napravi supermoderni neboparajuci monster centar, pa treba traziti niza resenja. Beograd na vodi...? Hm, hajde da ne budem na kraj srca!

  • dejan

    19. decembar 2014 | 21:05

    Imamo panorame jer su ostale gradjevine male. Ko je bio u USA ili u Kini zna o cemu govorim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA