PREUREĐENJE CENTRA BEOGRADA: Ruši se "Staklenac" i počinju pripreme za metro

Osim rušenja i selidbe, izmenjenom ruhu srca prestonice doprineće nov spomenik posvećen Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Stari „šmek” ipak ovaj deo starog grada zadržaće sa prepoznatljivim ovekovečenim istorijskim ličnostima "u kamenu" Knezom Mihailom i Nikolom Pašićem

  • 5

Tržni centar "Staklenac" se ruši, spomenik Nušiću se izmešta, dok će prostor oko Narodne skupštine udomiti monument posvećen Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Ovo je samo delić planova za uređenje trgova Republike, Nikole Pašića i Terazija.

 

Osim rušenja i selidbe, izmenjenom ruhu srca prestonice doprineće nov spomenik posvećen Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Stari „šmek” ipak ovaj deo starog grada zadržaće sa prepoznatljivim ovekovečenim istorijskim ličnostima "u kamenu" Knezom Mihailom i Nikolom Pašićem.

 

Da sećaju na važne događaje ostaće i Terazijska česma i Spomen-obeležje obešenima 1941. godine koji mora da se "popularizuje" kao i Milenijumski sat iz 2000. godine. Naličje Trga republikeoplemeniće zelenilo, ali i pešačke staze. One će fizički povezivati pomenute trgove, koji su sada razdvojeni kolovozima.

 

 

Ublažavanju buke i mirnijem duhu doprineće izmeštanje okretnice Trg republike i Studentski trg na budući Dunavski terminus na Dorćolu. A iako će biti „proterane” linije gradskog prevoza postaviće se nova stajališta za turističke autobuse. I taksisti ostaju poželjni, pa će njihove stanice biti još osavremenjene displejevima.

 

Glavna saobraćajna cirkulacija biće smeštena u utrobu pomenutih trgova. Naime, biće izgrađeni tuneli za metro sa stanicama Glavna pošta i Trg Nikole Pašića, dok na Terazijama neće biti zaustavljanja. Osim podzemnog javnog prevoza, nadležni su predvideli i parkirališta za privatna vozila ispod zemlje i to dve garaže, jednu na Trgu republike i drugu na uglu Vlajkovićeve i Kosovske ulice.

 

Poseban naglasak stavljen je i na vizuelno unapređenje podzemnog prolaza Dečanska - Nušićeva, prostor od Trga Nikole Pašića ka Čumićevom sokačetu i postavku novog skvera u Nušićevoj.

 

 

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju u saradnji sa Društvom arhitekata organizovala je konkurs za najbolje idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje za uređenje tri centralna trga u Beogradu. Za prvo mesto dodeliće se 1.000.000 dinara, drugoplasirani će osvojiti duplo manje, a treći 300.000. Ostali koji prođu podeliće 750.000 dinara.

 

Mada je okvirnim planom predviđeno da kafana "Zora" i bioskop "Balkan" ostanu na svom mestu, nije jasna preporuka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Njome se, između ostalog, predlaže da svi objekti u "zaleđu" pomenutog bioskopa i kafane budu uklonjeni ako su "neprimereni ambijentu starog gradskog jezgra".

 

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    23. decembar 2014 | 23:44

    Prvo će garaže da se osposobe zbog novca naravno, a ostalo kad budebiće. Kafana Tri lista duvana je porušena i nikad je više.

  • smešno

    24. decembar 2014 | 10:26

    Metro zavrsen godina 2050...

  • Lara

    24. decembar 2014 | 10:03

    Kako koja vlast dodje tako devastira grad...od metroa vise stete nego koristi....bas taj stari deo jeo dug grada i ne treba ga dirati...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA