Beograd spremno čeka eventualne poplave

Gradska uprava tvrdi da u prestonici više nema naselja koja bi mogla biti ugrožena kao 2006. godine, ali da ipak postoji opasnost za ljude koji žive u nelegalno izgrađenim naseljima

  • 0

Beograd je spreman za odbranu od eventualnih poplava, saopšteno je iz Gradske uprave. Većih problema moglo bi da bude samo u nelegalno izgrađenim naseljima u Pančevačkom ritu i u Zemunu. Poslednje probleme sa poplavama prestonica je imala 2006. godine.

Iako trenutni podaci ne ukazuju da bi ovog proleća moglo doći do većeg izlivanja reka, nadležne službe prate situaciju sa vodama u Evropi i u ostatku zemlje.

- Veći problemi mogu se dogoditi samo u nelegalno izgrađenim naseljima, pre svega u Pančevačkom ritu i zemunskim naseljima Altina i Plavi horizonti - rekao je šef štaba za odbranu od poplava i gradski sekretar za stambeno komunalne poslove Predrag Petrović.

U saopštenju se navodi da se nadležne službe već nekoliko godina pripremaju za potencijalnu odbranu od poplava, kao i da Dunav i Sava, u slučaju naglog otopljenja, do Beograda mogu da donesu značajne količine vode.

O tome svedoči i iskustvo iz 2006. godine, kada su izmereni najviši vodostaji Save i Dunava od kada se rade merenja i kada je bilo velikih poplava širom zemlje. Najugroženije tačke u Beogradu u poplavama 2006. godine bile su Ada Ciganlija, potez od Brankovog do Starog železničkog mosta, Nebojšina kula i Zemunski kej, a zbog njih su se iseljavali i stanovnici naselja Partizan na Adi Ciganliji. Sve te tačke danas su zaštićene od poplava.

Mogućnost da organizuje odbranu od poplava Beograd je dobio donošenjem Zakona o glavnom gradu 2007. godine. U skladu sa Zakonom o vodama, donet je i Operativni plan za odbranu od poplava na teritoriji grada Beograda u 2012. godini.

(M. S. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA