Ruše Lastinu stanicu i sele je na Novi Beograd

Od predstavnika "Laste" se očekuje da se u kratkom roku izjasne o tehničkim uslovima preseljenja. Ali, posle sastanka sa gradskim ocima, ostalo je mnogo nejasnoća

  • 6

Autobuska stanica "Lasta", u drugoj polovini godine, biće preseljena iz centra grada na Novi Beograd! Obaveštenje o hitnoj selidbi rukovodstvu firme saopštili su prošle sedmice čelni ljudi u gradu. U "Lasti", međutim, strahuju od odluke koja bi mogla da proizvede ozbiljne posledice i po ovo preduzeće, ali i po putnike i saobraćaj u srpskoj prestonici.

Prema rečima Nenada Jeftića, direktora za investicije u "Lasti", 21. januara na sastanku sa gradskim arhitektom i šefom kabineta gradonačelnika, saznali su da je u prvoj fazi izgradnje "Beograda na vodi" u planu iseljenje autobuske stanice.

- Očekivali smo iseljenje, ali za dve-tri-četiri godine, kako se bude odvijala realizacija projekta. Međutim, dinamika je da se pripreme za raseljavanje završe u prvoj polovini ove godine, a da u drugoj polovini počne preseljenje na novu lokaciju - kaće Jeftić.

- Ponuđena je privremena lokacija u Bloku 42 na Novom Beogradu, na placu "Parking servisa" kod "buvljaka", pišu "Novosti".

Od predstavnika "Laste" se očekuje da se u kratkom roku izjasne o tehničkim uslovima preseljenja. Ali, posle sastanka sa gradskim ocima, ostalo je mnogo nejasnoća.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Dobili smo obaveštenje o iseljavanju, ali ne i plan kako će se taj posao obaviti. Mi sebe nećemo iseliti, nego će rešenjem neko morati to da uradi, pri čemu mora da se ispoštuju imovinsko-pravni odnosi - istakao je Jeftić.

- Ova firma jeste državna, ali rušenje autobuske stanice, bez naknade, značilo bi kapitalni gubitak. Naravno da postoje državni interesi i "Lasta" nema nameru da tome staje na put. Samo nas zanima organizovan sled događaja.

U "Lasti" kažu da adekvatna rešenja moraju da ponude grad i gradske institucije.

- Ne bismo želeli da dođemo u situaciju da nešto hitno mora da se uradi, a da to dočekamo nepripremljeni, zato što se sve radi u minut do 12 - jasan je Jeftić. - U situaciji gde je u toku ove godine neophodno iseliti prigradsku autobusku stanicu, mora se uraditi redefinisanje, odnosno, priprema i izrada novih linija prigradskog prevoza. Znači, ako se gasi polazna tačka, autobuska stanica "Lasta Avala", onda mora da se zna i proračun kakve će linije biti. Da li će biti skraćene, kružne, kuda će ići, kao i gde će se nalaziti stanica, da se urede prilazi i izlazne saobraćajnice. Ta rešenja je dužna da uradi Direkcija za javni prevoz, a Skupština grada usvoji.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Međutim, posle sastanka u gradu ne zna se ni koliki je plac predviđen za raseljavanje, da li postoji neophodna infrastruktura - struja, voda, kanalizacija, kišna kanalizacija. Koliko će imati perona? Da li će biti montažni objekat? Ima li adekvatan ulaz i izlaz sa stanice, rampe, odgovarajuće prilazne saobraćajnice?

- Uočavamo ozbiljna kašnjenja u smislu izrade plana, jer nam ništa od tih detalja nije predočeno niti imamo informaciju da li je izrada plana prigradskih linija već urađena - objašnjava Jeftić.

Na stanici postoji više od 100 zaposlenih koji rade na poslovima organizacije saobraćaja, trgovine, ugostiteljstva. Postavlja se pitanje i njihovog izmeštanja, baš kao što se ne zna ni šta će biti sa BAS-ovim dolaznim peronima. Da li su i oni obuhvaćeni radovima u prvoj fazi izgradnje "Beograda na vodi". Ako će i oni biti uklonjeni, potrebno je rešenje za dolazne autobuse sa BAS stanice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne svidja mi se ovo

    28. januar 2015 | 12:40

    Treba je iseliti odande to stoji.Ali je N.Beograd loš izbor.Kapiram da nema gde drugo ali ovako većini građana podjednako udaljena bila.A sada stanovnicima istočnih ili južnih delova Beograda trebaće više vremena da stignu,plus još da ne pominjem gužve koje će nastati a posebno kada se npr zakrči most a ti treba da putuješ.Ili sada skuplji taksi,ili ko hoće gsp-om da stigne kući a doputovao oko 11h i tako dalje.Stanicu i Lastinu i BAS-ovu su trebali da uguraju negde kod Prokopa.

  • Oktobarska nagrada

    28. januar 2015 | 14:52

    za ovakav genijalan plan; na prečac rušenje i izmeštanje legendarne LASTE na NEWBGD Toliko je genijalno da pobuđuje sumnju u gradonačelnika i njegove dobre namere za dobrobit građana iz Beograda..

  • major. MILAN TEPIC RS.K.

    28. januar 2015 | 14:12

    Svaka cast vidio sam dio projekta nove stanice to je nesto svjetsko a nase . Nasa pamet nasi strucnjaka svaka cast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA