U RALJAMA DROGE: Evo u kojim godinama mladi u Srbiji postaju narkomani!

Prema rezultatima sprovedenog istraživanja, mladi stiču prva iskustva sa narkomanijom sa 17 godina u proseku. Uznemirujuća statistika pokazuje broj od oko 8000 narkomana na nivou Beograda, a stručnjaci imaju čvrste osnove da veruju da je ovaj broj daleko veći

  • 4

Istraživanja pokazuju da je u poslednjih nekoliko godina sve popularniji trend smanjenja upotrebe alkohola i cigareta među mladima, dok je konzumacija psihoaktivnih supstanci poprilično velika.

Prema rezultatima sprovedenog istraživanja, mladi stiču prva iskustva sa narkomanijom sa 17 godina u proseku.  Oko 21. godine redovni konzumenti opijata počinje da koristi heroin, dok se intravenska zavisnost javlja najčešće u 23. godini.

STRAŠNO: Najmlađi zavisnik od heroina ima samo 12 godina!

Socijalni radnici ukazali su da treba raditi više na uspostavljanju bolje saradnje socijalnih i zdravstvenih radnika, kao i da medicinski radnici najčešće nisu srukovno obučeni da bi se bavili ovom problematikom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Mladi koji se po nekoliko puta vraćaju na bolničko lečenje najčešće su deca koja imaju psihijatrijske dijagnoze, koja su skloni delikventskom ponašanju, žive u ustanovama socijalne zaštite ili koja nemaju roditeljsko staranje.

Poteškoće u rešavanju problema narkomanije predstavljaju i zdravstvene ustanove koje nakon nužnog stacionarnog lečenja nemaju kapacitete za bivše narkomane kojima je još uvek potrebna briga, te pacijanti moraju da napuste bolnicu i tako rizikuju da se vrate starim porocima.

HOROR ZGRADE U BG: Naša deca se igraju pored legla narkomana i beskućnika (FOTO) (VIDEO)

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Uznemirujuća statistika pokazuje broj od oko 8.000 narkomana na nivou Beograda, a stručnjaci imaju čvrste osnove da veruju da je ovaj broj daleko veći. Na nivou cele Srbije se procenjuje da ima oko 70.000 zavisnika, ali se u ovaj broj ne odnosi i na osobe koje rekreativno uzimaju narkotike.

TELEGRAF ISTRAŽUJE: Kako su podeljene narko-grupe u Beogradu (FOTO)

Da država ima ozbiljnu nameru da reši problem narkomanije, govori i podatak da su za nekoliko godina na ovim prostorima otkrivene tri ilegalne fabrike sintetičkih droga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dražen

    10. februar 2015 | 12:29

    Neka država jednom smanji budžet za izborne kampanje i investira u informativna sredstva protiv narkotika. Pametnije im bi bilo. Mladi koji dolaze u iskušenje sa tom drogom treba da znaju kakve su posledice i šta se dešava u telu. Nije dovoljno samo "to ne smeš da uzimaš"

  • D.P.

    10. februar 2015 | 10:35

    Treba doneti zakon o prisilnom lečenju narkomana uz društveno koristan rad na poljoprivrednim dobrima i teškoj industriji i rudarstvu, pa da vide kako se zaradjuje hleb poštenim radom a ne otimanjem od penzionera u familiji. Narkomani obično Nerađe i finaciraju svoju drogu na zakonitim radnjama. Sve dilere na doživotnu robiju i kulučenje. Dogovor sa Rusijom za rad u Sibir.

  • bla

    10. februar 2015 | 12:21

    PA KAD SU DEBILI.....ONAJ KO PRVI PUT UZME HEROJIN TAJ ZA MENE NEMA MOZAK....BOLJE DA JE UZEO PISTOLJ I PUCAO SEBI U GLAVU.....MANJA STETA... A OVI STO SE POJAVLJUJU NA TVU I PRICAJU DA SU PRVO UZELI MARIHUANU PA IM TO BILO SLABO PA SU PRESLI NA HEROJIN...TO VAM JE SAMO DOKAZ KOLIKO ONO KORISTE SVOJ MOZAK.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA