DOBRE VESTI ZA BEOGRAD: Kineski privrednici spremaju investicije!

Kineskoj delegaciji su predstavljeni potencijali Beograda, projekti, a ponuđena im je saradnja u njihovoj realizaciji. U provinciji Habej 2016. godine biće održan samit lokalnih samouprava 16 zemalja Jugoistočne Evrope i Kine

  • 3

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, gradski menadžer Goran Vesić i zamenik gradonačelnika Borko Milosavljević primili su u Starom dvoru privrednu i političku delegaciju kineske provincije Hebej. Nikodijević je rekao da su kineskoj delegaciji predstavljeni potencijali Beograda, projekti, kao i to da im je ponuđena zajednička saradnja u njihovoj realizaciji.

– To je u skladu i sa politikom Vlade Republike Srbije. Došlo je do inicijaive da se u provinciji Habej 2016. godine održi samit lokalnih samouprava 16 zemalja Jugoistočne Evrope i Kine. To će biti prvi put da se takva vrsta samita organizuje van Evrope i na takvom nivou. Na inicijativu predsednika Tomislava Nikolića mi smo danas zvanično pozvani. Izašli su nam u susret, snosiće sve naše troškove, troškove naše prezentacije. Velika je šansa za Grad Beograd da nastupi na trećem tržištu, da se predstavimo i drugim zemljama u Aziji. Verujem da ćemo veliki broj projekata koji smo danas predstavili zajednički da realizujemo. Otvoreni smo za sve koji žele da investiraju u ovaj grad, koji imaju ideje – istakao je Nikodijević.

Foto: Beoinfo.rs Foto: Beoinfo.rs

Prema njegovim rečima, Grad Beograd u poslednje dve godine vodi diplomatsku, međunarodnu saradnju i politiku, radi ono što godinama nije radio. On je dodao da će Beograd u skladu sa politikom koju vodi biti jedan od gradova koji će se u narednih desetak godina najbrže razvijati u Evropi.

Vesić je zahvalio predsedniku Republike i predsedniku Vlade na pomoći koju pružaju Gradu, kao i na na podršci koju daju investitorima.

– Danas je bio sastanak kod predsednika Republike, on je ohrabrio kineske investitore da ulažu u Beograd, a delegacija će takođe dobiti i podršku Vlade Srbije – naveo je Vesić.

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević je naglasio da je Grad Beograd iskoristio priliku da kineskoj delegaciji prezentuje konkretne projekte sa kojima Beograd izlazi pred sve svetske investitore.

– Ove projekte smo podelili u tri grupe, to su projekti iz oblasti javno-privatnog partnerstva, iz oblasti grinfild investicija i ponovo smo pokrenuli projekte iz oblasti procesa privatizacije. Gradska uprava potpuno spremno i sa puno razloga predstavlja predstavlja Beograd kao jednu od najpoželjnijih evropskih investicionih destinacija, jer mi pred invetitore izlazimo sa konkretnim projektima. I ovog puta je bilo tako. Posebna pažnja je na projektima iz oblasti energetike, komunalne infrastrukture, saobraćaja, kao i projekat Vinča, projekti podzemnih garaža i projekat „Beograd na vodi”, koji je izazvao veliko interesovanje i znatiželju kineskih investitora. Složili smo se da postoji veliki investicioni potencijal – precizirao je Milosavljević.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Kineski ambasador u Beogradu Li Mančang je kazao da je ovo prva visoka delegacija posle posete kinskog premijera Beogradu u decembru prošle godine. Kineska vlada, dodao je, daje veliku podršku saradnji dve zemlje. Zamenik guvernera provincije Hebej Ćin Bojong izrazila je zadovoljstvo što imaju priliku da posete Beograd sa namerom da se uspostavi privredna saradnja između te provincije i Grada Beograda. Na ovaj način, navela je ona, promovišemo našu privredu i uspostavljamo saradnju sa privredom drugih zemalja.

Provincija Hebei, koja okružuje Peking, ima površinu od 187 hiljada kvadratnih kilometara i preko 73 miliona stanovnika i šesta je najbrojnija provincija u NR Kini. Glavni grad provincije je Šiđiadžuang (Shijiazhuang), sa ukupnom populacijom od preko 10 miliona stanovnika, od čega 2,7 miliona u užem gradskom području. Hebei je u 2014. godini je ostvario BDP od skoro 480 milijardi USD, odnosno nešto više od 6500 USD po glavi stanovnika.

Po vrednosti ukupnog BDP zauzima šesto, a po vrednosti BDP po stanovniku 14. mesto među kineskim provincijama.

Provincija ima veoma velike potencijale u oblasti zimskog turizma i sporta i zato je odlučeno da Peking podnese kandidaturu za Zimske olimpijske igre 2022. godine zajedno sa gradom Džangđiakou (Zhangjiakou). On se nalazi nalazi oko 200 kilometara severno od Pekinga, okružen je skijaškim terenima i trebalo bi da bude centar za takmičenja na snegu, zbog čega se intenzivno radi na unapređenju potrebne infrastrukture i pratećih objekata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordje

    27. februar 2015 | 16:10

    Jeftina smo radna snaga zato dolaze . Otisli bi oni i u Nemacku Austriju ... Tamo je satnica 8€ - 12 € a koliko je ovde :(

  • Rakar

    27. februar 2015 | 15:50

    Kakve njuške,majko mila!

  • Jovana

    27. februar 2015 | 17:39

    Bravo Nikola.. Konacno neko da se pojavio da na pravi nacin predstavlja Beograd.... Nikola Nikodijevic svetla tacka srpske politicke scene... Ovakvi ljudi treba da nas predstavljaju pred stranim delegacijama... Mladi, pametni, uspesni... Nikola samo napred...i jos mnogo uspeha.... Pa uskoro i Gradonacalnik...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA