DA LI VAS ŠOKIRAJU OVI PODACI: U Srbiji čak 46.000 krađa u zadnje tri godine! (FOTO)

U rasponu od 2011. do 2013. godine, Srbija je dostigla cifru od neverovatnih 45. 899 krivičnih dela protiv imovine, a krivična dela su raznorazna - pljačke, zelenaštvo, razbojništvo, sitne krađe, iznuda, ucena, zloupotreba poverenja...

  • 14

U poslednjih godinu dana intenzivno se priča o krađama koje su u Srbiji uzele maha.

Pa tako, prema poslednjim saznanjima, novi kradljivci imaju i "fore" po kojima kradu po marketima, posebna mesta gde ukradeno sakriju, i slično.

Tu su i krađe koje, na prvu loptu, izgleda suludo, poput pljački domaćinstva i odnošenja ajvara, sekira i kofi s medom, flaša rakije, zavesa, i sl.

TROJICA PRIJAVLJENA ZBOG KRAĐE 50 LITARA RAKIJE: Četvrtom prijava jer je pio s njima, a nije ih prijavio

Da je krađa bilo uvek, to je neminovno. Međutim, poslednji statistički podaci o broju krađa su neverovatni.

Kako bismo saznali da li se, u odnosu na prethodne godine, broj krivičnih dela protiv imovine povećao, kontaktirali smo Zavod za statistiku koji nam je u kratkom roku dostavio podatke. Cifre koje smo zatekli su nas zaprepastile.

Naime, po preseku iz 2013. godine (još uvek nemamo podatke za prethodnu 2014. jer se presek za prethodnu godinu radi tekuće 2015. godine), u Srbiji je te godine bilo ukupno 14.827 krivičnih dela protiv imovine, dok je 2012. bilo gotovo duplo više prijava - čak 22.132!

Godina 2011. je imala ubedljivo najmanje prijava, sa 8.940 počinilaca. Ukupno, ove tri godine daju broj od neverovatnih 45. 899 krivičnih dela protiv imovine!

Foto-ilustracija: Profimedia/Martin Mehes - ČIF Foto-ilustracija: Profimedia/Martin Mehes - ČIF

Po Krivičnom zakoniku Republike Srbije, članu 203 (krađa) i članu 204 (teška krađa) - predviđene su prikladne kazne. Naime, osobi će za delo Krađe biti određena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine dok će za delo Teške krađe počinilac biti kažnjen zatvorom od jedne do osam godina.

DŽEPAROŠI HARAJU BEOGRADOM: Evo u kojoj ulici će vas opljačkati, a nećete ih ni primetiti! (FOTO)

Član 3 Krivičnog zakonika kaže "Zaštita čoveka i drugih osnovnih društvenih vrednosti predstavlja osnov i granice za određivanje krivičnih dela, propisivanje krivičnih sankcija i njihovu primenu, u meri u kojoj je to nužno za suzbijanje tih dela" i član 4 objašnjava "Krivične sankcije su: kazne, mere upozorenja, mere bezbednosti i vaspitne mere". 

Međutim, koliko god da se Zakon trudi da bude pravičan i efikasan, praksa pokazuje da baš i nije.

Foto: Printskrin/Zavod za statistiku Foto: Printskrin/Zavod za statistiku

U tablici iznad primetićete da je od sve ukupnog broja od 45.899 počinitelja krivičnih dela protiv imovine, samo 19.581 poznatih, što je gotovo trećina prijavljenih slučajeva.

Da pojasnimo: Sve ukupno se odnosi na prijavljeni broj slučajeva, a Ukupno poznati se odnosi na broj počinilaca koji su identifikovani. Odbačenih prijava je 5951, prekinutih istraga 31, a obustavljenih 445. Nepoznatih učinioca je 26.318!

Još jedan interesantan podatak je da su po polnoj kategoriji počinioca identifikovane samo žene. Zbog čega se muškarci ne pominju nije poznato.

U Srbiji, naravno, ni razbojništva, prevara, sitnih krađa i utaja ne manjka.

Foto: freedigitalphotos.net/Boaz Yiftach Foto: freedigitalphotos.net/Boaz Yiftach

Krađa koju je ispratilo nasilno ponašanje, pretnja ili ugrožavanje nečijeg života (u tabeli označeno pod Razbojništvo), reguliše član 205 kojim se predviđa kazna zatvorom od jedne do deset godina. Od 2.818 prijavljenih slučajeva čak je 2.075 onih gde je počinilac nepoznat.

BABA, DAJ PARE ILI TE UBIJAM: Oteo 8.000 dinara od nemoćne starice!

Foto: Printskrin/Zavod za statistiku Foto: Printskrin/Zavod za statistiku

Ukoliko tokom krađe odnesete ili vam je odnesen iznos od milion i petsto hiljada dinara, kazna je od dve do dvanaest godina, a ukoliko je delo učinjeno od strane grupe ili je nekom licu sa umišljajem nanesena teška telesna povreda, učinilac će se kazniti zatvorom od tri do petnaest godina.

Zelenaštvo se takođe ima vrlo prisutnu ulogu u životima građana Srbije jer, usled nemanja novca pribegavaju pozajmicama zbog kojih budu u velikom problemu. Zvanično, zakon oštro kažnjava zelenaše.

Foto: Printskrin/Zavod za statistiku Foto: Printskrin/Zavod za statistiku

Međutim, praksa pokazuje da dosta slučajeva ili bude odbačeno, ili se ispostavi da ne postoje dokazi. Interesantan podatak je da je žena zelenaša 7, dok se muškarci, ponovo, ne pominju.

BANDA UKRALA ŠEST MILIONA DINARA: Macolom pljačkali pošte širom Srbije!

Foto: Printskrin/Zavod za statistiku Foto: Printskrin/Zavod za statistiku

Pored svih prijavljenih slučajeva krađa, mnogo je i onih koje zauvek ostanu nepoznate vlastima. Mnogi građani iz ličnog i tuđih iskustava nisu naišli na ruku pomoći od Vlasti, te su odlučili da krađu ne prijave kada/ako im se sledeći put dogodi.

Na konto krađa, čitalac našeg portala nam se poverio:

- Vraćao sam se od kuće iz Zrenjanina sa Uskrsa, prošle godine. Naravno, pune ruke torbi - majka spakovala klopu, tata dao pare za kiriju i račune za naredna dva meseca (400 evra), tu je i laptop, i torba sa stvarima. Ušao sam u tramvaj 9 kod Ekonomskog. Nije prošla ni sekunda kada je pored mene protrčao klinac koji mi je izvukao novčanik iz torbe koja mi je bila na ramenu.

Posle je istrčao i uleteo u bus 78 koji je stajao iza, brzinom svetlosti. Našao sam se u čudu, neznajući da li da ga pojurim (ako spustim torbe i laptop na pod da bih brže trčao, neko će mi i to uzeti). Minut posle ulazi policajac i ja presrećan što je tu nadležni organ kažem "Izvinite, meni je ovaj dečko uzeo novčanik i otrčao u 78-icu".

On me je samo blago pogledao, pomazio se po stomaku koji je bio prilično veliki i rekao "Ma nema ti od toga ništa sad, ko zna kome je to otišlo već" i uhvatio se za šipku kao da se ništa ne dešava. Sve što je trebalo da uradi je da izađe iz prevoza i kaže majstoru autobusa da stane. Ja bih prepoznao klinca. Zašto onda išta da prijavljujem ikada više kada one na koje bi trebalo da se oslanjamo mrze da potrče.

DOTAKLI SMO DNO: Ljudi u Srbiji kradu ortopedske brushaltere i veštačka kolena!

Nema krivičnog dela niti kazne bez zakona, kaže Krivični zakonik. Verovaćemo da je tako.

(Emilija Cvijanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • #@#

    11. april 2015 | 13:13

    Nista novo,meni dve godine uzastopno prvi komsija pokrao sunke,znao da nismo kuci,poznat teren i vremena na pretek! A drugaru redovno kradu rakiju,ima covek vocnjak i rakije u vecim kolicinama. Drugom komsiji auto prikolicu ispred kuce i to extra i prodali ciganima za 3000. Haos,sreca pa poznati lopovi al sve jedno oni ne odustaju. Poznati miliciji i nikom nista. Strasno

  • NENAD CANOVIC

    11. april 2015 | 13:15

    NE SOKIRAJU ME! jel nema posla, vise me sokiraju kradje politicara i tajkuna jel sto jedan tajkun ukrade pokriva svih ovih 46.000 ajde bre pa mora i narod da se snalazi

  • Darkwood

    11. april 2015 | 13:17

    Zakon Srbije je LEGALIZOVAO kradju.Ako ukradu robu u vrednosti manjoj od 5000 dinara,I lopov bude uhvacen,policija ga ne privodi/kaznjava. SRBIJA-BANANA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA