MOJ KRAJ: Top 10 razloga zbog kojih volimo Voždovac

Samo 30 minuta peške vas deli do centra. Ako ste te sreće da živite u okolini bioskopa Voždovac, onda znate da ne postoji ništa lepše nego se po sunčanom, prijatnom danu šetati do Slavije, čak i samog centra

  • 32

Sa 25 mesnih zajednica, Voždovac se ubraja u jednu od najvećih opština u Beogradu, a na čitavoj teritoriji ima više od 150.000 "glava" - to je zapravo čitav jedan grad.

Najduža ulica u Beogradu, Ulica Vojvode Stepe (7,8 kilometara), počinje na Autokomandi, a kraja joj "nema" - završava se tek u Kumodražu. Okružuju je ulice, u debelom hladu sa prelepim baštama i kućama, koje još uvek nose duh "starog" Beograda. Jedna od najleših crkvi u Beogradu nalazi se na samoj sredini Vojvode Stepe - Voždovačka crkva - mala, tiha, sa prelepim vitražima.

Ulica nosi ime velikog srpskog junaka Stepe Stepanovića. Hrabri vojskovođa posle čije je smrti cela Srbija plakala, naš nacionalni heroj i čovek koga je ceo svet okarakterisao kao jednog od najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata.

Na Voždovcu može da se nađe sve od igle do lokomotive - tu je niz zanatskih radnjica, ali i supermarketa, lokalnih prodavnica, pekara, butika, parfimerija, banki, vinarija, cvećara, a tu su i brojni "krajski" kafići, ali i četiri fakulteta, studentski dom, jedna gimnazija, jedna srednja škola, nekoliko hotela.

Čuvena Banjička šuma je u neposrednoj blizini, to je oaza zelenila, savršena za džogiranje, vežbanje ili jednostavnu šetnju. Nekada je bilo hit i događaj, kada su u njoj prolaznici nabasali na slona koji je pobegao iz cirkusa.

Foto: Wikipedia/PedjaNbg Foto: Wikipedia/PedjaNbg

U ulici Vojvode Stepe, u neposrednoj blizini Dvanaeste gimnazije ušuškala se pekara u kojoj prodaju, prema mnogim Voždovčanima prodaju najbolji hleb u gradu.

Čini mi se da nema osobe koja u povratku iz noćnog provoda nije svratila da glad utoli u čuvenom "Stepinom vajatu". Šta reći o ovoj "instituciji" brze hrane, osim da nema nijednog pravog Voždovčanina koji u "Vajatu" nije jeo pljeskavice u 4 ujutru.

Samo 30 minuta peške vas deli do centra. Ako ste te sreće da živite u okolini bioskopa Voždovac, onda znate da ne postoji ništa lepše nego se po sunčanom, prijatnom danu šetati do Slavije, čak i samog centra. Pritom je šetačka "trasa" fenomenalna - lagano od Vojvode Stepe preko Franša d'Eperea pa do Hrama svetog Save, Slavije i dalje... Ako spadate u red "lenjih buba" ili jednostavno žurite - tramvajem se do Slavije stiže za 15 minuta u najgorem slučaju.

U gornjem Voždovcu, dva čuvena beogradska restorana su pronašla svoje mesto - "Kovač" i "Kuhinja". "Kovač" je jedan od najlepših prestoničkih restorana, sa odličnom klopom i divnom atmosferom, a svim Voždovčanima je tako blizu. "Kuhinja" isto nudi dobru hranu po krajnje pristupačnim cenama, a pritom ima savršenu baštu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Voždovac je ostvarenje sna za sve ljubitelje sporta, preciznije fudbala, i navijačke fanatike. U neposrednoj blizini Vojvode Stepe su dva fudbalska hrama - "Marakana" i stadion JNA. Svima nama koji smo u blizini dobro je poznat huk sa tribina, svetla reflektora, a kada je neki koncert u toku, odlično se provedemo i u udobnosti svog doma.

Nekad je tu bio i jedan bioskop "Voždovac" - divna sala sa čak 740 mesta, a stariji stanovnici ovogt kraja sećaju ga se kao mesta gde su se mladi sa uživanjem sastajali. To je bila jedina bioskopska sala u ovom delu grada, ali je nažalost početkom devedesetih zatvorena i prepuštena zubu vremena. Oronula fasadai narandžasti natpis, svedoče o tome da je bioskop nekada tu bio bioskop, a ujedno nas i podsećajući da su stari Voždovčani više brinuli o reputaciji svog kraja.

"Kad porastem biću Kengur", kultni film savremene srpske kinematografije odvija se baš na Voždovcu. I to je najbolja oda ovom kraju! Živeo nam Voždovac!

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevno.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cuburac

    24. jun 2015 | 20:22

    Можете само да се поклоните Врачару. Још да нам врате отете крајеве старог Врачара који су му некад припадали, а који су отети новом парцелацијом и општинском поделом после 1945-те. Где сте били док су у лепша времена Чубура и Дорћол харали? Шта кажете Вождовац република? Онда Врачар кнежевина! Зна се шта је епицентар Београда по свим мерилима. ВРАЧАР! Једино што на Вождовцу признајем је најсветије српско фудбалско место. Стадион европског и светског првака. Стадион Рајко Митић! Стадион гиганта Црвене Звезде. Стадион предратног ФК Југославија, уз БСК (данашњи ОФК Београд), авангарде српског фудбала.

  • trainspoting

    24. jun 2015 | 16:52

    Uvek mi je zanimljivo,kad ljudi opisuju Vozdovac da se iskljucivo koncentrisu na taj rejon Vojvode Stepe i nista vise. Vozdovac ima previse lepih krajeva i delova,od Dusanovca gde i jeste opstina Vozdovac smestena,do drugih delova, tipa B.Jerkovic,Medakovic pa sve do Avalskih sela. Recimo Dusanovac,mesto poprista po mnogima ikone medju knjigama "Kad su cvetale tikve",blizina "Sumica" gde takodje kao i na Banjici jeste oaza zelenila, Slavija na 5 min,centar na 10...Medju srednje skole ste zaboravili da uvrstite pored 12te gimnazije,Geoloske i Frizersku srednju skolu. Jedna od starijih Osnovnih skola "Dositej Obradovic" otvorena na Djurdjevdan 1927 godine koja je bila na mestu sadasnje srednje frizerske skole. A gde je prica dalje...

  • KaleBrdo

    24. jun 2015 | 18:21

    Pekara u kojoj prave nenormalno dobar hleb nalazi se preko puta studentskog doma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA