Spomenik Gavrilu Principu iz Smedereva donet u prestonicu!

Autor je istakao da to što spomenik neće biti u centru postamenta, već pomeren napred, doprineće neposrednosti komunikacije s posmatračem i "obezbediti socijalnu neposrednost ličnosti Gavrila Principa

  • 1

Spomenik Gavrilu Principu danas je iz Smedereva gde je izliven, donet u Beograd, gde će biti postavljen i otkriven kroz tri dana, 28. juna, na 101. godišnjicu atentata u Sarajevu.

To delo smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića, izliveno je u dva primerka. Jedna statua je u Srpskom Sarajevu, a sada, godinu dana kasnije, drugi odlivak, dar Republike Srpske, donet je u Beograd.

Kuzmanović je naglasio da je hteo da spomenikom prikaže dramu koja se odigravala u Principovoj glavi neposredno pred atentat.

- On naizgled deluje mirno, spuštenih ruku, međutim, njegovo telo oslikava tenziju. Na drugi pogled vidite da su mu ramena malo podignuta, šake stisnute a cipele čvrsto priljubljene za tle- rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović je dodao da se iz daljine vidi da mu je kaput malo dronjav.

Foto: Istorijski arhiv Sarajeva Foto: Istorijski arhiv Sarajeva

- U njemu je ne samo studirao, pucao na Feridnanda, već i proveo vreme u zatvoru. Cipele su bez pertli. To oslikava njegov život nakon atentata - rekao je Kuzmanović o svom delu koje je neuobičajeno jer se u bronzi vidi stuktura gline, od koje je bio model.

Autor je istakao da to što spomenik neće biti u centru postamenta, već pomeren napred, doprineće neposrednosti komunikacije s posmatračem i "obezbediti socijalnu neposrednost ličnosti Gavrila Principa.

Autor spomenika visokog dva metra i teškog 350 kilograma, nadgledao je uređenje postamenta i okoline u Finansijskom parku, između Ministarstva finansija Srbije i Sarajevske ulice. Dao je sugestije za uređenje tog dela parka, za promenu svetiljki i za postavljanje spomenika.

- Gavrila Principa ateistu, revolucionara, mladića od devetnaest godina koji podnosi žrtvu slobodarskom duhu, vidim kao ličnost koja je obeležila jedan od najdramatičnijih perioda srpske istorije - rekao je Kuzmanović.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA