Neki delovi Beograda dobili su naziv sasvim neočekivano: Đeram nije po bunaru, već...

Nekim delovima grada dodeljivali smo imena na sasvim neočekivan način

  • 1

Decenijama su trošarine bile gradske carinarnice. Ratari i voćari iz okoline Beograda su nekada dolazili u prestonicu kako bi prodali ono što su proizveli, a gradske vlasti bile su zadužene da naplate urednu gradsku taksu za taj posao.

 

Stajali ste 1000x na ovom mestu u Beogradu, a nema šanse da pogodite gde se nalazi (FOTO)

 

Postoje i danas delovi grada koje nazivamo trošarinama, po navici koja je davno nastala. Po pravilu, njih su, krasile rampe koje bi zaustavljale zapregu. Gradski službenik bi tada ''odrezao'' koliko košta da seljak unese u varoš ono što je bio nameran da proda, i potom je podizao rampu kako bi ovaj mogao da nastavi svoj put.

 

Jedna od takvih, gradskih trošarina, nalazila se na današnjem Bulevaru kralja Aleksandra, budući da je ovuda vodio Smederevski drum, koji je ovom trasom bio prosečan još u doba Rimljana, kada su ga zvali Via Militaris.

 

Tuda bi stizale zaprege iz Višnjice, Slanaca i Velikog Sela sa namirnicama važnim za gradska domaćinstva.

 

Tako nekako teče i ova priča. Dragan Petrić, jedan od hroničara starog Beograda, upozorava da naziv Đeram nije nastao po bunaru,  ma kako da je to prva asocijacija naših sugrađana.

 

- Tu nije bilo bunara - izričit je Perić.

 

- Na mestu koje mnogi Beograđani danas zovu Đermom postojala je rampa. Kako su je stalno podizali i spuštali , neko se dosetio da je prozove po mehanizmima koji su se tada koristili u Vojvodini, kako bi bilo lakše izvaditi kofe vode iz bunara.

 

I tako je Đeram u stvari gradska carinarnica - bez bunara.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NNNN

    1. jul 2015 | 22:37

    Trosarina za Visnjicu i Veliko selo se nalazila u Visnjickoj ulici,a ova kod Djerma je bila za sela uz smederevski put...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA