Roditelji traže novac preko suda jer su skuplje plaćali vrtić!

Roditelji u Beogradu u periodu od četiri godine su plaćali vrtić skoro četiri puta više, jer propisi predviđaju da mame i tate pokrivaju samo 20 odsto troškova boravka mališana u predškolskoj ustanovi, a lokalna samouprava preostalih 80 odsto

  • 0

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu grada ispoštovao je samo deo preporuke zaštitnika građana da roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene vrtića, ali nije predložio kako da im bude vraćen novac zato što su vrtić plaćali skuplje.

 

U saopštenju se navodi da Sekretarijat nije postupio po preporukama ombdusmana Saše Jankovića da predloži način umanjenja posledice od nezakonitog obračuna učešća roditelja u ceni vrtića, u periodu od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine.

 

Roditelji u Beogradu u periodu od četiri godine su plaćali vrtić skoro četiri puta više, jer propisi predviđaju da mame i tate pokrivaju samo 20 odsto troškova boravka mališana u predškolskoj ustanovi, a lokalna samouprava preostalih 80 odsto.

 

Međutim, na uplatnicima za vrtiće je do kraja prošle godine pisalo da je učešće roditelja čak 72,8 odsto, pa su oni koji nemaju beneficije, umesto 2.600 plaćali 9.700 dinara mesečno.

 

- Jedini način koji je preostao da se vrati nezakonito naplaćeni novac je pokretanje tužbe pred nadležnim sudom - kaže Ilija Lukić, predsednik Saveta roditelja PU "Poletarac" u Barajevu, koji je i pokrenuo celu priču oko nezakonite naplate.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

 

- Neodlučnim roditeljima koji još nisu podneli tužbe preporučujem da se odluče kako će da postupe, jer zbog zastarevanja duga, svaki mesec koji prođe ide u korist lokalne samouprave, a na štetu oštećenih roditelja.

 

Prema nezvaničnim informacijama, nekoliko stotina roditelja je podnelo tužbe protiv grada zbog nezakonite naplate vrtića, a prva ročišta se očekuju u julu. Prema nepotvrđenim informacijama, u Kragujevcu su donente prve presude u korist roditelja.

 

Cena vrtića od 1. januara je 5. 540 dinara, što je 20 odsto od nove ekonomske cene koja iznosi 27. 700 dinara.

 

Od septembra prvi put u sistem predškolskog obrazovanja biće uključene i privatne predškolske ustanove, a boravak u njima će grad dotirati sa 80 odsto od ekonomske cene od 27.700 dinara. Ukoliko je obdanište skuplje, razliku će plaćati roditelji.

 

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA