ZVALI SU ME KRALJICOM KURVI: Crvena devojka otkrila zašto se skinula gola i prošetala Knez Mihailovom (FOTO) (VIDEO)

Treba imati veliku hrabrost skinuti se go i prošetati se Knez Mihailovom. Teodra nijednog trenutka nije osetila neprijatnost dok je izvodila svoj performans, ali jeste imala veliku tremu i strah

  • 62

Pre tri godine jedna mlada devojka je premazana crvenom bojom, gola prošetala najprometnijom ulicom Beograda, Knez Mihailovom. Ona je tada privukla veliku pažnju šetača, dok su je jedni osuđivali, drugi su je bodrili.

ZA NJOM SE OKRETAO CEO BEOGRAD: Skroz gola šetala centrom Beograda i pokazivala grudi (VIDEO)

Teodora Stamenković, mlada umetnica jeste devojka koja se odlučila na ovakav korak kako bi skrenula pažnju na nejednakosti, poziciju ženskog tela i mnoge disbalanse u našem društvu.

Treba imati veliku hrabrost skinuti se go i prošetati se Knez Mihailovom. Teodra nijednog trenutka nije osetila neprijatnost dok je izvodila svoj performans, ali jeste imala veliku tremu i strah.

- Sve što radimo po prvi put u životu sa sobom donosi određenu dozu iznenađenja, pa se neprijatnost može lako javiti kao nespremnost na to. Međutim, ja mogu reći da sam, dok sam izvodila "Zonu Crveno", imala jake otkucaje srca, osećala sam tremu, uzbuđenje, strah i pomalo nesigurnost, veliko oslobađanje i konačno neizmernu slobodu, ali nikako ne mogu da kažem da sam osetila neprijatnost i u jednom trenutku.

Možda bi neko drugi sva ova osećanja sabrao u neprijatno, ali ja ih selektujem pod ono što me inspiriše, što volim i tražim u svom radu - rekla nam je Teodora.

Foto: Privatna arhiva / Teodora Stamenković Foto: Privatna arhiva / Teodora Stamenković

Njen performans koji nosi naziv ''Zona Crveno'' predstavlja jedan vid bunta, a govori o nejednakostima, poziciji ženskog tela i drugim disbalansima u našem društvu.

- Sama ideja o "Zoni Crveno" razvila se iz spontano nastale vizije koja mi se javila više puta, dok nisam prepoznala da se radi o performansu koji zapravo želim da izvedem. Proces razvijanja ideje uključio je i dugomesečni celibat koji je doprineo tome da zamisao dobije svoju konačnu formu - objasnila nam je mlada umetnica.

Foto: Privatna arhiva / Teodora Stamenković Foto: Privatna arhiva / Teodora Stamenković

- Veliki uticaj za ovakav odabir izražavanja na mene je imalo okruženje iz kog dolazim i svi spoljni uticaji koji su mi zaprljali detinjstvo. "Zona" je jedan vid bunta i samooslobađjanja od unutrašnjih zveri i spoljašnjih sudija. S druge strane, "Zona" priča istinitu priču o nejednakostima, pozicije ženskog tela i mnogih drugih disbalansa u našem društvu. Više će vam komentari i povratna reakcija na performans ispričati o inspiraciji samog rada, nego sto ću ja to ikado umeti da izrazim - priča nam Teodora.

Pre tri godine, obučena i sa maskom na licu, mlada umetnica je došla u Knez i polako skidala komad po komad svoje odeće. Zatim je tako gola i premazana crvenom bojom prošetala najprometnijom ulicom Beograda i izazvala različite reakcije prolaznika.

Foto: Privatna arhiva/ Teodora Stamenković Foto: Privatna arhiva/ Teodora Stamenković

- Izvođenje performansa dovodi umetnika u stanje slično transu, u kom je istovremeno ranjiv i otvoren ka publici, kao što je jednim nevidljivim plaštom distanciran od spoljašnosti. Reakcije prolaznika su mi bile poznate tek nakon što sam završila sa performansom i izašla iz tog polu - opijenog stanja.

Na moje iznenađenje su mi drugari - saradnici rekli da su posmatrači više ćutali i pažljivo gledali nego što su komentarisali. Drugarica mi je ispričala da me je jedan stariji gospodin nakon njenog komentara: "Kraljica", svečano ozvaničio sa gorkim :"Kraljica kurvi". Prilično originalno.  

Foto: Privatna arhiva / Teodora Stamenković Foto: Privatna arhiva / Teodora Stamenković

Prema Teodorinim rečima, komentari su usledili tek u pismenom vidu, nakon što je njen performans objavljen na Jutjubu. Većina komentara osuđuje ''Zonu Crveno'', što je kako Teodora kaže, bitan deo samog koncepta i svi komentari su dokumentovani i korišćeni u cilju daljeg razvijanja rada.

Foto: Privatna arhiva / Teodora Stamenković Foto: Privatna arhiva / Teodora Stamenković

Ono što je mladu umetnicu i dalje iznenađuje jeste kontinuitet i intezitet reagovanja publike i doza besa u njoj koja pupi i dalje. Na pitanje koji je najnegativniji, a koji najpozitivniji komentar bio, Teodora objašnjava da samim tim što pripada ugroženoj manjini umetnika, nije baš merodavna da odgovori na ovo pitanje.

Foto: Privatna arhiva / Teodora Stamenković Foto: Privatna arhiva / Teodora Stamenković

- Većina komentara pisana je od strane laika koji nemaju osnovno ili šire znanje o umetnosti uopšte, a posebno o umetnosti performansa. Reakcije su većinom osuđivacki nastrojene i pomalo agresivne. Takođe, ima i onih koji brane moje izražavanje i podržavaju promene koje ovakva umetnost može da donese - objasnila nam je ova mlada umetnica i dodala:

- Međutim, podjednako se radujem i komentarima manje i više edukovane publike, onih koji se ljute i onih koji odobravaju, i za mene je svaka njihova nova reakcija dragocena. Koliko je bitno da publika upozna umetnika, toliko je važno i za samog umetnika da dobro proceni i upozna publiku sa kojom želi da suoči svoj rad. Publiku koju će u svakom trenutku umeti da zagolica, iznervira i vrati u dijalog -

(J. Marović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SAMOSTALNI CAR

    20. jul 2015 | 22:05

    Zasto je ovo performans? Sada ja odem i skinem se i masem palijom po knezu i kazem performans... tada bi ja umesto performer bio ludak za Lazu... verovatno bi me 5 policajaca obaralo na pod a ova se seta gola i nista. Demokratija brzo predje u demonkratiju.

  • Ance

    20. jul 2015 | 22:40

    Pitala bi mladu umetnicu Teodoru kako bi se ponasala prema zeni koja se upravo skinula u sred bela dana pred njenim 5 godisnjim detetom? Isto tako Teodora bi mogao da se skine i muskarac i da paradira go ispred one devojcice koja je u pozadi na ovim slikama. Da li bi to tada bila za tebe umetnost? Ovo je totalno ne primereno i van pameti. Zakupi prostor za performans pa ko bude zeleo da te vidi golu neka dodje. U USA bi bila momentalno uhapsena. Ovo je neverovatno sta ljudi rade pod izgovorom umetnosti.

  • Omega

    20. jul 2015 | 21:34

    I sta je ovim pokazala? Podrzavam golotinju kada ona ima smisla. U umetnickom smislu, nikakav rezultat nije postignut.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA