VELIKA VRUĆINA MOŽE BITI FATALNA: Ovo su saveti Nade Macure kako da preživite paklene dane

U Srbiji će danas najviša dnevna temperatura biti od 34 do 36 stepeni, dok se u Beogradu očekuje najviša temperatura oko 36 stepeni

  • 2

Izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, uzimanje tečnosti i lagane hrane, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macure građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Macura je savetovala boravak u hladovini, adekvatno odevanje, oprez u saobraćaju i na kupalištima, a srčanim, starijim i hroničnim bolesnicima umerenost u fizičkim poslovima.

Kada su visoke temperature vazduha, od 10 do 17 časova treba izbegavati direktno izlaganje suncu, a uzimati vodu, osvežavajuće napitke, minerale, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum.

- Potrebno je uzimati mediteransku hranu, voće i povrće, sokove, lubenice, dinje i sladoled, boraviti parkovima i šumama, nekonzumirati alkohol, nositi bocu i koristiti cisterne sa vodom, suncobran i lepeze, a u stanovima stvarati promaju i spuštati roletne - savetuje portparol Hitne pomoći.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Osobe, koje se vraćaju sa posla, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom "špicu", ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.

Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije.

Starije osobe, srčani i hronični bolesnici trebalo bi da obavljaju samo umerenu fizičku aktivnost i da u nabavku namirnica idu u prepodnevnom periodu do 10 sati.

U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviša dnevna temperatura biti od 34 do 36 stepeni, dok se u Beogradu očekuje najviša temperatura oko 36 stepeni.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA