Maksimalne kazne za kradljivce ploča i skulptura po Beogradu!

Pre nekoliko dana ukradene su i ploče sa Zindan kapije i Rimskog bunara, kao i spomen ploče sa Studentskog trga, što svedoči da se pojedinci neodgovorno ponašaju prema umetničkim stvarima

  • 2

Četiri bronzane figure golubova, koji su deo fontane "Buđenje" ispred paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu su ukradene, a iz Zavoda za zaštitu spomenika Beograda najavljuju da će podneti krivične prijave protiv kradljivaca, ali i protiv onih koji budu otkupljivali takva dela.

MILIONČE ZA SANACIJU: Spomenik knezu Mihailu očišćen poslednji put pre 30 godina!

Direktorka Zavoda Nela Mićović u izjavi Tanjugu, rekla je da je slučaj prijavljen policiji i da se nada će počinioci ubrzo biti otkriveni, nakon čega će Zavod podneti krivične prijave i tražiti maksimalne kazne za počinioce.

Mićović je apelovala na građane da saznanja u vezi sa otkupom ovakvih dela prijave policiji kako bi se što pre ušlo u trag, ne samo bronzanim golubovima, već i svim drugim pločama koje su predmet krađe.

Podsećajući da su pre nekoliko dana ukradene i ploče sa Zindan kapije i Rimskog bunara, kao i spomen ploče sa Studentskog trga, Mićović je rekla da to svedoči da se pojedinci neodgovorno ponašaju prema umetničkim stvarima.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Krivični zakon predviđa kaznu zatvora od šest meseci do pet godina i kada počinioci budu otkriveni Zavod i "Beogradska tvrđava" će tražiti maksimalne kazne za počinioce i one koji budu otkupljivali dela - rekla je Nela Mićović.

To je, dodala je, jedini način da se kaznenom politikom ljudi nauče da je za držvau i grad javna skulptura od neprocenjive vrednosti.

- Svedoci smo ovih dana krađa jedne oprganizovane grupe kradljivaca. To nisu više pojedinci, već grupe koje su mapirale naše javne spomenike - rekla je Mićović i dodala da je na meti kradljivaca sve što je metalno, bez obzira da li je reč o bronzi, mesingu...

Ona je podsetila da je pre nekoliko godina ukradena skulptura dečaka sa Čukur cešme, koja je bila uništena i rastavljena u 20 komada, koja je pronađena zahvaljujući brzoj reakciji policije, a zatim i rekonstruisana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drugi

    4. avgust 2015 | 17:46

    Ne samo za kradljivce vec i za one koji od njih otkupljuju ploce i skulpture i ne samo u Beogradu vec na celoj teritoriji Srbije samo onaj kome su oskrnaviki grob najmilijih zna kolko to boli zato i apelujem da se kazne i oni koji to otkupljuju cak i vecin kaznama jer su oni podstrekaci

  • Xs

    4. avgust 2015 | 19:13

    Stvarno vandali! Za male pare skrnave. Mene do očaja nervira što još uvek kradu poklopce od šahti. Moja kuma upala u šahtu i slomila nogu a nije bila ni prva ni poslednja kojoj se to desilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA