JAČI SMO OD KOMARACA! Beograd pobedio najveće leteće DOSADE!

Suzbijanje komaraca na teritoriji Beograda je rađeno od 27. aprila 2015. godine, dok se praćenje brojnosti larvi i odraslih formi komaraca na terenu radi svih 12 meseci u godini

  • 0

U prvoj nedelji septembra utvrđena je mala brojnost komaraca u Beogradu što je rezultat efikasnosti Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, kao i ulaganja Grada Beograda u njegovu opremu. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju vrši suzbijanje larvi i odraslih formi komaraca na teritoriji Beograda od maja 2015. godine, a tretman komaraca vršiće se do kraja sezone, oko 15. oktobra.

MAPA OPASNOSTI: Evo gde vas sve vrebaju KOMARCI ZARAŽENI VIRUSOM ZAPADNOG NILA!

- Na inicijativu gradonačelnika, Zavod za biocide je od ove godine preuzeo posao koji su do sada obavljale privatne firme. Prema nekim procenama, uštede za grad su velike, od 30 do 40 odsto - rekla je Dragana Despot, v.d. direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju i dodala da je preporuka Evropske unije da se prskanje komaraca iz aviona svede na minimum, a da se pojača tretman uređajima sa zemlje.

Prema njenim rečima, s obzirom na problem koji Beograd u letnjim mesecima ima sa komarcima, grad je ove godine obezbedio sredstva za nabavku 15 ULV uređaja za suzbijanje komaraca sa zemlje i 15 pik-ap vozila koji su isporučeni Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju. Na taj način, znatno je olakšan rad zavoda i smanjeni su problemi na koje građani svakodnevno ukazuju tokom proleća i leta.

Despotova je naglasila da je suzbijanje komaraca na teritoriji Beograda rađeno od 27. aprila 2015. godine, dok se praćenje brojnosti larvi i odraslih formi komaraca na terenu radi svih 12 meseci u godini.

- Do 5. avgusta urađen je tretman odraslih formi komaraca na 80.000 hektara, a sa tretmanima se nastavlja do kraja sezone na još oko 27.000 hektara. Tretmanom odraslih formi komaraca pokriveno je i 6.000 stambenih objekata, a nastaviće se i preko zime u stambenim i drugim objektima povoljnim za rast, razmnožavanje i prezimljavanje komaraca. Na teritoriji Beograda je larvicidnim tretmanom pokrivena površina od 12.000 hektara – rekla je Dragana Despot.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ona je posebno pohvalila dobru komunikaciju sa građanima koja je presudna za uspešan rad i rekla da građani mogu da prijave pojavu komaraca u zatvorenim prostorima pozivom ili porukom na telefon 011/355-4499 ili na mejl zavoda: zavod@biocidi.org.rs.

Kroz segment zdravstveno-vaspitnog rada, zavod kao zdravstvena ustanova snimio je i edukativni film o kolektivnim i individualnim merama zaštite od komaraca kao vektora zaraznih bolesti.

Od 15. septembra planira se i početak drugog kruga sistematske deratizacije na teritoriji Beograda.

Foto: Foter/Flickr/onkel_wart (thomas lieser) Foto: Foter/Flickr/onkel_wart (thomas lieser)

Tokom 2015. godine, pored aktivnosti na praćenju i suzbijanju komaraca, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je na celoj teritoriji Beograda izvršio deratizaciju 437.100 stambenih jedinica, 148.800 individualnih domaćinstava, 410 hektara nehigijenskih naselja, oko 300 hektara neuređenih površina, kao i 158,1 kilometar priobalja. Pored ovoga, od februara do maja urađen je prvi krug deratizacije kanalizacionih šahtova, gde je tretirano 55.000 kanalizacionih šahtova, a od septembra je krenuo i drugi krug deratizacije šahtova.

Poslovi praćenja i suzbijanja krpelja na teritoriji Beograda su rađeni kontinuirano cele godine. Prvi krug suzbijanja krpelja je završen 30. juna, urađen je tretman ukupno na 4.000 hektara, a u septembru će se sprovesti tretman svih ugroženih zelenih površina.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA