≫ 

SVI BEŽE OD KRIVICE: Ko je kriv za gužve na Pančevačkom mostu? (VIDEO)

Na odvajanju ka Pupinovom mostu, postoje tri trake od kojih se iz dve može otići na most. Međutim, pošto ne postoji uslovno zeleno svetlo, na semaforu se čeka i po deset minuta, pa se prave kilometarske kolone zbog čega na kvarno prelazimo u treću traku za Pančevački most, pa iz tog, suprotnog smera, naglo skrenemo ka mostu

  • 4

Građani koji putuju od Pančeva ka Beogradu, zbog radova koji se od 2. septembra izvode na rekonstrukciji železničkog nadvožnjaka na petlji kod Pančevačkog mosta, svakodnevno  kasne na posao, u školu, na fakultet zbog ogromnih gužvi koje se stvaraju jer ne postoji adekvatna saobraćajna signalizacija. Nadležni, umesto da prihvate odgovornost i reše problem, prebaciju krivicu jedni na druge.

Vozači kažu da su im osim više goriva i vremena, s obzirom na to da sada putuju ka Beogradu 15 kilometara duže, za ovo puteštesvije neophodni i debeli živci zbog kilometarskog krkljanc koji se svaki dan stvara.

NA PETLJI KOD PANČEVAČKOG MOSTA - HAOS DO NOVEMBRA: Evo kojim će se alternativnim putem ići do Beograda! (FOTO)

- Prinuđeni smo da zarad dolaska na cilj pravimo prekršaje, ne svojom krivicom, naravno. Naime, na odvajanju ka Pupinovom mostu, kod Politikine štamparije, postoje tri trake od kojih se iz dve može otići na most. Međutim, pošto ne postoji uslovno zeleno svetlo, na semaforu se čeka i po deset minuta pa se prave kilometarske kolone. Da bismo to izbegli ponekad na kvarno pređemo u treću traku koja je za Pančevački most, pa iz tog, suprotnog smera, naglo skrenemo ka mostu - kaže jedan od vozača autobusa za Telegraf koji svakodnevno vozi od Pančeva do Beograda i nazad.

On dodaje i da su gužve u Borči, kroz koju mora da se prođe da bi se došlo do Zrenjaninskog puta, zbog svega ovoga, takođe, velike.

Foto:  Naxi Media Foto: Naxi Media

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić objašnjava za naš portal da odobrenje bilo koje vrste radova zahteva i projekat signalizacije koja obezbeđuje normalno odvijanje saobraćaja, a koji nadležni sa licencom moraju da odobre.

- Ko izvodi radove na putu on mora da ima i plan obezbeđenja lica mesta odnosno projekat zaštite radova na putu a u okviru toga je predviđena i  signalizacija za to mesto gde se izvode radovi - objašnjava on.

KAKO SMO GRADILI PANČEVAČKI MOST: 16 fotki koje vam niko nikada nije pokazao (FOTO)

U potrazi da saznamo ko je zadužen za saobraćajnu signalizaciju i da li će se stvari ispraviti s obzirom na to da će radovi na železničkom nadvožnjaku trajati do 10. novembra, naišli smo na "šetnju" od jedne do druge instiitucije. U "Železnicama Srbije" čija "Infrastruktura" zajedno sa ruskom kompanijom "RŽD Internešnlm železnicama" izvode radove po projektu Saobraćajnog instituta CIP rečeno nam je da oni sa signalizacijom nemaju nikave veze.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

U preduzeću "Putevi Srbije" uputili su nas, upravo, na ova tri preduzeća.

OVUDA DANAS NIKAKO NEMOJTE IĆI: Izvode se radovi na Pančevačkom mostu!

Sa druge strane, direktor CIP-a Milutin Ignjatović kazao nam je da je za signalizaciju zadužen Sekretarijat za saobraćaj, u Sekretarijatu smo dobili sledeći odgovor:

-  Sekretarijat za saobraćaj je izdao saglasnost na projekat za privremenu organizaciju saobraćaja na putevima koji se nalaze u nadležnosti ovog sekretarijata. Pančevački put u nadležnosti je republike, odnosno upravljač puta su JP "Putevi Srbije“, a nadležno je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Upravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom, a samim tim i izmenama u režimu rada svetlosne signalizacije na Pančevakom putu, u nadležnosti je "Puteva Srbije", a ne Sekretarijata za saobraćaj. Pitanje treba uputiti njima.

I tako sve u krug...

Pozivamo vas da u komentarima ostavite vaše mišljenje o ovom problemu i podelite sa nama vaša iskustva i probleme sa Pančevačkog mosta.

Pogledajte video:

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .....

    9. septembar 2016 | 15:17

    Ima li ova država vlast, ima li ministra, ima li izvodjača radova, ima li policije....?? Čuj ko je kriv - NIKO, ko je kada u ovoj državi za nešto bio kriv?? Samo je vlas' slatka, i k...nje ispred kamera, odgovornost NE POSTOJI !!!

  • Ranic

    9. septembar 2016 | 15:23

    U srbiji radi ko sta hoce, kao da se zivi od danas do sutra nema odgovornosti postovanje propisa zakona i ostalo.

  • Filip

    9. septembar 2016 | 20:02

    Kad bi napravili most bez rupa mozda bi se i brze prelazio most. Traze bezbednost a putevi u katastrofi gde god po Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA