POČELA EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI: Evo šta to znači za Beograd

- U okviru "Nedelje mobilnosti" promovisaćemo tri nove pašečke zone koje smo napravili u proteklih godinu dana, a to su one u Vuka Karadžića, Cara Lazara i Zmaj Jovinoj - rekao je Goran Vesić

  • 0

Ovogodišnja "Evropska nedelja mobilnosti" pod motom "Pametna mobilnost, snažna privreda" trajaće od 16. do 22. septembra, a Beograd i Srbija će zajedno sa zemljama Evropske unije učestvovati u njenom obeležavanju, rekao je gradski menadžer Goran Vesić na konferenciji za novinare kojom je označen početak ove manifestacije.

Vesić je istakao da se Grad Beograd trudi da svake godine smanji zagađenje promovišu pešačenje i korišćenje bicikala.

- U okviru "Nedelje mobilnosti" promovisaćemo tri nove pašečke zone koje smo napravili u proteklih godinu dana, a to su one u Vuka Karadžića, Cara Lazara i Zmaj Jovinoj. Tokom narednih nedelja počećemo da radimo na Obilićevom vencu i to je sve deo našeg napora da centar grada načinimo pešačkom zonom - rekao je gradski menadžer Goran Vesić pozivajući građane da što manje koriste automobile, pa dodao:

- Takođe, raspisali smo tender za idejno rešenje tunela koji će povezati obale Save i Dunava, od Autobuske stanice skoro do Pančevačkog mosta, a koji će smanjiti broj automobila u centru za više od deset odsto. Skupština grada usvojila je odluku o javnim biciklima i tu ubrzano pripremamo tender za javno-privatno partnerstvo čime ćemo povećati upotrebu bicikala. Razvijamo i biciklističke staze. Sledeće nedelje otvorićemo novu stazu koja će povezati Mostar i Banjicu, radićemo i rekonstrukciju Ruzveltove, gde je takođe predviđena staza, kao i u Kneginje Zorke - rekao je Goran Vesić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je najavio i veća ulaganja u zone sporog saobraćaja, širenje mreže biciklističkih staza, ali i u ekološki prihvatljive načine transporta i javnog prevoza.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović rekao je da je cilj kamppanje da svi gradovi Evrope učine sve što je u njihovoj moći da unaprede mere održivog transporta.

- Tokom trajanja "Nedelje mobilnosti" organizovali smo različite programe i aktivnosti koji će omogućiti svim učesnicima da na zanimljiv način provedu dan i steknu dodatnu svest o potrebi za alternativnim i zdravim načinima prevoza - rekao je Rafailović.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Stelijana Nedera, zamenica stalnog predstavnika UNDP- a za Srbiju, pohvalila je Grad Beograd za napore koji su uloženi u razvoj grada i očuvanje ekosistema.

- Zajednički smo uradili mnogo projekata koji utiču na bezbednost transporta, a partner gradu bićemo i u budućnosti po svim pitanjima koja se tiču očuvanja ekologije i borbe protiv globalnog zagrevanja - rekla je Nedera, naglasivši da će aktivno i sama učestvovati u akcijama koje su predviđene tokom trajanja "Nedelje mobilnosti".

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Ramunas Janušauskas, šef za komunikacije i medije Delegacije EU, zahvalio je Gradu Beogradu i Sekretarijatu za saobraćaj na saradnji, poželevši da Beograd iz godine u godinu bude što zeleniji grad.

Domaćini i gosti potom su u Mišarskoj ulici prisustvovali akciji "Zeleni pešački prelazi", koja se danas realizuje u Novom Sadu i Nišu, sa ciljem da se vozači animiraju da voze manje, više šetaju i koriste alternativna sredstva prevoza, čime će doprineti smanjenju emisije štetnih gasova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA