Vesić: Danas obeležavamo oslobođenje Beograda na dostojan način

Vesić je rekao da je važno da se građani posle 72 godine sete i nauče kako je bila teška bitka za Beograd

  • 6

- Mi danas živimo u slobodi, zahvaljujući žrtvama koje je podnelo gotovo 3.000 boraca Narodnooslobodilačke vojske i 940 crvenoarmejaca. Zato ćemo jedan od najvećih dana u istoriji našeg grada obeležiti na dostojan način - rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Proslava oslobođenja Beograda: Evo koje ulice su zatvorene, a koje gradske linije skraćene

Vesić je rekao da je između „Londona” i „Albanije” u Ulici kralja Milana predviđen memorijalni defile koji se organizuje prvi put, a u kome će učestvovati predstavnici Subnora, učesnici oslobađanja Beograda, pripadnici Vojske Srbije, policije, kao i potomci onih koji su oslobađali Beograd i građani koji neguju uspomene na taj događaj.

- U ovom gradu su se vodile najveće borbe, a osvajanjem Palate „Albanije” 20. oktobra, nemačka armija je konačno počela da se povlači iz Beograda. Partizan Miladin Petrović izneo je zastavu na vrh Palate „Albanija” na današnji dan i taj trenutak se slavi kao dan oslobođenja Beograda – podsetio je Vesić.

Crvena armija, oslobođenje Beograda

On je dodao da će po čitavoj ulici biti rekonstruisani momenti iz te borbe, a danas će oslobodioci Beograda maršal Tolbuhin i general Ždanov dobiti svoje ulice na Novom Beogradu.

– Ulica Goce Delčeva od danas postaje Ulica maršala Tolbuhina, a Pohorska Ulica generala Ždanova. Pore toga biće položeni i venci na spomen-obeležja, a od 16 sati na platou ispred Skupštine grada biće održana izložba trofejnog oružja i svega onoga čime su partizanske i sovjetske jedinice oslobađale Beograd. Toj manifestaciji prisustvovaće i đaci beogradskih škola, koji će imati priliku da razgovaraju sa učesnicima borbi i tako nauče našu slavnu istoriju. U 20 sati u Narodnom pozorištu biće održana svečana akademija na kojoj će govoriti potpredsednik Vlade Republike Srbije Nebojša Stefanović. Tako će se Beograd setiti dana svog oslobođenja i verujem da ćemo današnji praznik obeležiti na dostojan način – istakao je gradski menadžer.

Foto: Wikipedia/ Foto: Wikipedia/

Prema njegovim rečima, važno je da se građani posle 72 godine sete i nauče kako je bila teška bitka za Beograd, u kojoj je u žestokim borbama stradalo oko 4.000 boraca. Ovo je jedan od najvažnijih događaja u našoj istoriji i zato je važno da se na ovaj način setimo svih njenih učesnika.

Otkada je sadašnja uprava dobila poverenje građana, mi obeležavamo ovaj dan, što nije bio slučaj prethodnih decenija, te smo doneli odluku da proslava oslobođenja Beograda postane stalna manifestacija, kako ne bi zavisila od političke volje – rekao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    20. oktobar 2016 | 20:31

    Beograd je ,verovatno, jedini grad na svetu,koji ponovo daje ista imrna ,koja su ranije - ukinuta...\ (Rusi - dolaze?)...

  • MinaGogi

    20. oktobar 2016 | 10:51

    Slava im i hvala što su se izborili za Slobodu i nezavisnost da nam detinjstvo bude obeleženo dostojanstvom. Hrabri naši preci, Živeli zauvek u našim srcima i mislima.!!

  • BASA

    20. oktobar 2016 | 11:55

    Slava , palim borcima za slobodu , nas , nase dece I Beograda ! Hvala im !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA