Dobio otkaz u kafani u Skadarliji jer je tražio da se prekine pesma za nemačke turiste (VIDEO)

Pesma "Lili Marlen" u Beogradu je prvi put emitovana 1941. godine, kada je nemačka vojska preuzela Radio Beograd

Kuvar Marko Orelj dobio je otkaz u jednom restoranu u Skadarliji zbog muzičke numere "Lili Marlen", nezvanične himne nacista u Drugom svetskom ratu i jednog od simbola nemačke okupacije Beograda 1941. godine, koju je izvodio orkestar u beogradskom lokalu.

 

OD OVE LISTE STREPI CELA SRBIJA: Proslavite Novu godinu, pa se spremite za otkaz?!

 

- Dok sam pripremao hranu, čuo sam iz restoranskog dela kako odjekuju taktovi pesme koju su na usnama imali fašistički vojnici kada su počinili najveće zločine u istoriji čovečanstva. Izašao sam i rekao muzičarima da odlože instrumente i prekinu sa svirkom. Zatim sam pozvao menadžera restorana, a on se samo smejao na ono što sam rekao. Pitao sam ga da li je normalno da se ovakve pesme sviraju usred Beograda, na šta mi je on odgovorio da mogu da idem kući - za "Večernje novosti" je objasnio ovaj kuvar koji nije mogao da prećuti nepravdu.

 

Više od otkaza kuvaru je zasmetalo što u svojoj zemlji ponizno spuštamo glavu pred svakim ko dođe iz inostranstva.

 

- Niko drugi od osoblja u restoranu nije reagovao. Pobunio sam se što se Nemcima svira ta pesma u srcu Beograda, gde su njihovi preci napravili strašne zločine - dodao je ovaj mladić.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Menadžer restorana Dragan Nedeljković za ovaj list potvrdio je da je kuvaru rekao da ide kući naklon što je ovaj zahtevao da se prekine svirka.

 

- Počeo je glasno da viče kako ta pesma ne sme da se svira. On nije na posao primljen da bude muzički urednik, već kuvar - objašnjava Nedeljković razloge za otkaz, dodajući da nije znao da je pomenuta pesma imala takvu istorijsku ulogu tokom Drugog svetskog rata.

 

Pesma "Lili Marlen" u Beogradu je prvi put emitovana 1941. godine, kada je nemačka vojska preuzela Radio Beograd. Oficir koji je upravljao stanicom, iz Beča je poneo nekoliko ploča s muzikom radi emitovanja, i među njima je bila "Lili Marlen" u izvedbi Lale Andersen.

 

Radio Beogradu, koji se čuo u celoj Evropi, stizala su pisma nemačkih vojnika s fronta, u kojima su molili da se pesma češće emituje u programu. Preko dugih talasa, emitovana je svake večeri u 21.55. Vojnici stacionirani po Mediteranu, uključujući i nemačke odrede u Africi i britanske pripadnike Osme armije, redovno su podešavali svoje radio-prijemnike kako bi je čuli.

 

Spornu pesmu odslušajte ovde:

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakistanac

    8. decembar 2016 | 21:57

    Svaka cast za kuvara.Gazda mu je obican budak!

  • Oooo

    8. decembar 2016 | 21:31

    Objavite koja je kafana u pitanju da nikada vise tamo ne krocim!

  • Axel

    8. decembar 2016 | 21:32

    Bravo za ucinjen potez. Zao mi je sto se tako zavrsilo al covek je u pravu. Samo mi u rodjenoj zemlji imamo manja prava od svakog ko se pojavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA