≫ 

AUTOBUSI ZA NAŠE PREDIVNE PRIJATELJE: Pokrenuta peticija za ljubimce u GSP-u

Ne mora da bude reč o svim linijama, već o onim za koje se proceni da su najpraktičnije i koje će nama ljubiteljima životinja omogućiti da se sa njima uputimo ka bilo kom delu grada

  • 17

Uskoro bi vozila GSP-a mogla da dobiju etiketu "pet friendly". Za to se pobrinuo Nikola Dražović.

Šta sve imate u kući što UBIJA vaše kućne ljubimce, a da to NE ZNATE?

„Pet friendly“ linija podrazumevala bi određene autobuse koji bi prevozili ljubimce, pa vlasnici ne bi morali da brinu da će se drugi putnici buniti i da će morati da napuste vozilo.

- Jedan sam od mnogih Beograđana koji su, uprkos zakonskim odredbama o transportu kućnih ljubimaca u vozilima GSP-a, prepušteni volji bahatih vozača i njihovoj naklonosti ili nenaklonosti ka životinjama. Mada pomenute odredbe predviđaju da u autobuse, u određenom periodu tokom dana, i poštujući bezbednosne i higijenske mere, mogu ući psi visine do 40 cm mereći od šapica do vrha leđnog grebena, samo protekle nedelje izbačen sam sa mojim ljubimcem iz jednog tramvaja i dva autobusa.

Zabrinjvajuće je to što su mi putnici koji su bili tada prisutni rekli da je reč o vozačima, i da to nije prvi put da zaustavljaju vozila i isteruju vlasnike ljubimaca. S druge strane, prosjake, romske kvazi harmonikaše i pevače, i nasilnike galamdžije ne diraju, već dozvoljavaju tiraniju nad putnicima koji su kupovinom karte kupili i garanciju bezbednosti u vozilima GSP-a. Iskreno, hiljadu puta ugroženije osećam se od pomenutih predstavnika ljudskog, nego životinjskog roda.

Osim toga što je psima, pre svega, urođena ljubav prema čoveku, oni imaju i svoje gazde koje su dužne da odgovaraju za njihovo ponašanje u javnosti. Ipak, kako shvatam da je nemoguće promeniti mentalitet većine, ovom peticijom predlažem moguće rešenje i apelujem na uvođenje posebnih pet friendly polazaka u okviru linija gradskog javnog prevoza.

Ne mora da bude reč o svim linijama, već o onim za koje se proceni da su najpraktičnije i koje će nama ljubiteljima životinja omogućiti da se sa njima uputimo ka bilo kom delu grada - prošetamo Knez Mihajlovom, uz Dunav ili Savu, ili što je još važnije, da se bezbedno i bez rizika po životinju vratimo od veterinara autobusom, a ne pešice i to još posle nekog hirurškog zahvata. Nemamo svi automobile, novac za taksi i ne možemo uvek da se oslonimo na pomoć prijatelja. Zato vas molim da potpišete ovu peticiju kako bi i naši ljubimci mogli da uživaju u čarima srpske prestonice sa nama - napisao je.

Printksin: peticije24.com Printksin: peticije24.com

Peticiju možete pročitati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bocko

    15. decembar 2016 | 20:36

    A kad ce peticija za povecanje kazni za one sto ostavljaju izmet svojih predivnih prijatelja na ulici???

  • Tanja jedna

    15. decembar 2016 | 17:05

    U zemlji u kojoj se zivotinjama seku noge, kopaju oci, vezuju za kola i vuku po putu, NEKAZNJENO, vi se borite za bolje uslove prevoza u busu??? Pa jeste vi normalni? Kakvi ste vi licemeri ...umesto da se borite da zastitite svoje ljubimce vi se birite da vama bude lagodnije da ih setate. Ja moje ljubimce vozim u busu bez problema, u transporteru.

  • mm

    15. decembar 2016 | 12:31

    Neka, i treba. Ne znam sta kome smetaju. A najglasnije se zale oni sto najvise smrde na luk i znoj. Psi su male bebe za taj smrad, uzas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA