Kako izgleda novogodišnja jelka u CZ: Bili smo na kićenju sa zatvorenicima (VIDEO)

Ukrase za jelku su pravili zatvorenici, a sam doček, kako kažu, izgleda kao u diskoteci

  • 2

Ako vas je ikad zanimalo kako izgledaju pripreme za Novu godinu u zatvoru, mi ćemo vam pokazati.

ZATVORENICI U SRBIJI OTKRILI: Ovo su pravila koja važe samo na robiji, a nema ih na slobodi!

Zavirili smo u Centralni zatvor u kojem su zatvorenici kitili jelku.

Došli smo do glavne velike kapije. Na portirnici smo predali mobilne telefone, pokazali lične karte, a potom zakoračili kroz kapiju koja je mnogima promenila sudbinu.

Visoka jelka, nekoliko kartonskih kutija koje su pune raznih ukrasa. Ručno pravljenih. Oko jelke momci koji su na izdržavanju kazne. Smeju se i kače...

Prišli smo jednom od njih, ljubazno nam je uzvratio osmehom. Raspoložen je za priču.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

- Ja sam Dejan Antić, nalazim se na izdržavanju kazne od godinu dana, delo je iz 2003. godine. Staro je delo, završio sam sa izvršenjem. Izlazim 9. februara - kaže Dejan.

Pitali smo ga koje su njegove novogodišnje odluke.

- Da se oženim, konačno! Sa devojkom sam već šest godina. Želim da zasnujem porodicu i vratim se poslu koji sam radio, na delikatesu. To ću opet da radim. Moja želja je da radim kao auto-mehaničar, to mi je struka - kaže ovaj momak.

Ističe da mu mnogo znači što će uskoro ponovo biti sa svojom porodicom.

- Mnogo mi znači to što ću da izađem uskoro. Jedva čekam da budem sa mojima ponovo, koje bih voleo da pozdravim ovog puta. To su moji roditelji, brat, devojka, ljudi sa posla - priča Dejan.

Kaže da su mu u međuvremenu drugi zatvorenici postali njegova porodica.

- Ovo je moja porodica. Svi zajedno smo kitili ovu jelku i pravili ukrase. Ovde se svi lepo slažemo, svi smo zaposleni. Ja radim u delu kuhinje, pomažem kuvarima. Sada imamo mnogo posla, trebaju sarme da se prave i dele (smeh) - kaže Dejan.

Na pitanje kako izgleda Nova godina u zatvoru, kaže, da sve podseća na diskoteku.

- Kao da ste u nekom lošijem klubu, ali dobro. Trudimo se, pustimo muziku, čuvari nam izađu u susret, pa nas ostave malo duže te noći - kaže on.

Od psihoterapeuta koja je zaposlena u Specijalnoj zatvorskoj bolnici saznali smo da zatvorenici na lečenju rado učestvuju u kreativnim akcijama.

- Specijalna bolnica omogućava tretman za svakog zatvorenika iz zatvora u Srbiji, psihijatrijskog, narkomaniju, alkoholizam. Oni tako dobijaju šansu da se kreativno izraze, rade sa glinom i drvetom. Vidim da im prija, pozitivno se odražava na njihovu psihu. To je njihova šansa za prelazak u normalan svet - kaže Dragana Kaličanin.

Prošle godine su imali prvo kićenje jelke, a verujemo da im ovakve kreativne akcije pomažu da se malo izvuku iz surove realnosti u kojoj žive zatvoreni iza četiri zida.

(M. Čule - m.cule@telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzigi

    27. decembar 2016 | 14:47

    Deki nas Karaburac, srecno u novu godinu i pamet u glavu

  • Torlače

    27. decembar 2016 | 21:02

    A, deci radnicima, koji rade u ovoj zgradi ( CZ i Bolnica ) jedno veliko ništa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA