Vesić se izvinio građanima za otežan život u gradu prethodnih dana

Beograd je bio jedan od evropskih gradova koji je funkcionisao veoma dobro u odnosu na druge prestonice - rekao je Vesić

  • 3

Gradski menadžer Goran Vesić uputio je danas u ime Grada Beograda izvinjenje građanima za otežan život tokom proteklog ledenog talasa što nažalost prati elementarnu nepogodu kakva je zadesila glavni grad.

ISPOVESTI IZ ZAVEJANOG GSP-A: Prevoz je spor, sneg je svuda, ali kontrolori redovno ulaze u autobuse (FOTO)

Snađite se sami! Ledenice nanose katastrofalne povrede, a NIKO NIJE NADLEŽAN ZA NJIH!

On je, gostujući na TV Pink, istovremeno odao priznanje radnicima komunalnih preduzeća, podsećajući da ih je na terenu bilo više od 2.000, i ocenio da su oni pravi heroji ovog posla jer rade u izuzetno teškim uslovima.

On je naveo da je Beograd bio odlično pripremljen za zimu, da su sve gradske komunalne službe uradile sve što je u njihovoj moći da grad funkcioniše normalno i da su pripreme urađene dobro, što su i građani mogli da vide.

Ledeni talas koji nas je zadesio je elementarna nepogoda, a u takvim uslovoma uvek se otežano živi. Ova nepogoda je zadesila veći deo Evrope, bilo je zemalja i gradova u kojima je, nažalost, bilo žrtava. U takvim uslovima Beograd je bio jedan od evropskih gradova koji je funkcionisao veoma dobro u odnosu na druge prestonice - rekao je Gradski menadžer.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je dodao da su za to najviše zaslužni radnici komunalnog sistema Beograda, ali i građani koji su bili strpljivi i dali svoj doprinos da se sneg i led raščiste.

- Sa elementarnim nepogodama samo zajedno možemo da se izborimo – rekao je Vesić.

Od 8. januara Zimska služba se nalazi u četvrtom stepenu pripravnosti, što je značilo da je oko 120 kamiona i 15 velikih građevinskih mašina bilo na terenu.

– Bačeno je skoro 6.000 tona soli i oko 180 tona kalcijum-hlorida, kojim se deluje na izuzetno niskim temperaturama. Na zalihama trenutno ima još oko 11.000 tona soli i više od stotinu tona kalcijum-hlorida, što će biti dovoljno za sezonu - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je dodao da su u ovom trenutku očišćene sve ulice prvog prioriteta i da se do večeras u 19 sati očekuje da i ulice drugog prioriteta budu očišćene, jer je do sada već završeno 75 odsto posla. Nakon toga, ekipe će ući u ulice trećeg prioriteta.

Gradski manadžer je upozorio da sada najveći problem predstavljaju ledenice i zbog toga je pozvao predsednike skupština stanara da provere kakava je situacija i da se u slučaju da ne mogu da ih uklone sami, obrate „Beokomu”.

Gradski menadžer je upozorio i na najavljenu ledenu kišu, te se preporučuje dodatna opreznost, a gradski komunalci će i ovog puta delovati preventivno.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Osim zamene dotrajalih vodovodnih cevi, u Beogradu će u narednom periodu akcenat biti stavljen na kupovinu novih kamiona za „Beograd-put”, a kako je gradski menadžer najavio, naredne godine u planu je kupovina deset ovakvih vozila.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je napomenuo da je prosečna starost kamiona za čišćenje u Beogradu 20 godina i da skoro deceniju unazad Beograd nije ulagao u mehanizaciju. Dodao je da je prosečna starost vododvodnih cevi u Beogradu od 35 do 40 godina, a da je deset odsto cevi staro između 50 i 100 godina i da će zato Beograd ove godine zameniti 70 kilometara vodovodnih cevi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA